Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 08:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 85 δολάρια – Νέο ράλι το επόμενο καλοκαίρι

Goldman Sachs: Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 85 δολάρια – Νέο ράλι το επόμενο καλοκαίρι

Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 30% τους επόμενους μήνες προβλέπει η Goldman Sachs, με το κόστος να εκτινάσσεται και πάλι κοντά στα 250 ευρώ ανά MWh το επόμενο καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη θα πρέπει να γεμίσει ξανά τις αποθήκες, για τον χειμώνα του 2023.

Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) στην αγορά της Ολλανδίας βρίσκεται στην περιοχή των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι οι τιμές θα μειωθούν στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όπως σημειώνει το CNBC, θα είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις τιμές του Αυγούστου, όταν το φυσικό αέριο ξεπέρασε και τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τελευταία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Οι αποθήκες στην Ευρώπη έχουν ουσιαστικά γεμίσει για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της περιόδου έντονης κατανάλωσης. Και επιπλέον, υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 60 πλοία περιμένουν να ξεφορτώσουν LNG στην Ευρώπη.

Και ενώ το πρόβλημα για τον φετινό χειμώνα μοιάζει να έχει λυθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται ακόμα να εξασφαλίσουν προμήθειες μεσοπρόθεσμα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι έπειτα από την περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ ανά μεταβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ενισχυθούν απότομα το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, είπε στο CNBC ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα νέου LNG θα κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο έτος. «Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, το επόμενο έτος οι εισαγωγές LNG της Κίνας μπορεί επίσης να αυξηθούν,  μαζί με εκείνες της Ευρώπης», σημείωσε.

Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2021, ωστόσο, λόγω της αυστηρής πολιτικής της για τον Covid-19, η κινεζική οικονομία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από lockdowns που έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν την πολιτική προσέγγιση θα αύξανε τη ζήτηση για LNG και θα ανέβαζε τις τιμές και για τους ευρωπαίους αγοραστές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο κάτω από τα μηδέν ευρώ: Πώς έπεσαν τόσο οι τιμές και τι θα γίνει τώρα

Ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου: Γιατί βρίσκονται σε καθοδική πορεία;

Το πρόβλημα που δεν περίμενε η Ευρώπη: Γέμισαν τα αποθέματα φυσικού αερίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News