Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 22:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάγκελ: Στις αρχές του 2023 θα πρέπει να αρχίσει η ποσοτική σύσφιγξη

Νάγκελ: Στις αρχές του 2023 θα πρέπει να αρχίσει η ποσοτική σύσφιγξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει το τεράστιο μέγεθος του κρατικού χρέους που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της στις αρχές του επόμενου έτους, όπως δήλωσε ο διοικητής της Μπούντεμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ισολογισμού της ύψους 8,8 τρισ.ευρώ. 

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκιά της με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να αρχίσουν το Δεκέμβριο σχετικά με τον τρόπο συρρίκνωσης του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 3,3 τρισ.ευρώ. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι διαμορφωτές πολιτικής εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με τον Νάγκελ να είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που δηλώνει ανοικτά ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αρχίσει το 2023. 

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να συρρικνώνουμε το χαρτοφυλάκιο με τα κρατικά ομόλογα στις αρχές του επόμενου έτους, με αρχή να επιτρέπουμε στα υπό διαπραγμάτευση ομόλογα να λήξουν με ένα φιλικό προς την αγορά τρόπο», είπε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Το προσωπικό της ΕΚΤ σε σχετική παρουσίαση που έκανε τον προηγούμενο μήνα ανέφερε ότι οι βασικές παραμέτροι της διαδικασίας ποσοτικής σύσφιγξης θα παορυσιαστούν το Δεκέμβριο για να ακολουθήσει ένα πιο λεπτομερές πλάνο τον Φεβρουάριο και εν συνεχεία να ξεκινήσει το πρόγραμμα στο δεύτερο τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και ζήτησε να αποφευχθούν γρήγορες κινήσεις, κάνοντας λόγο για προσεκτικά και πολύ σταδιακά βήματα, επειδή η ΕΚΤ δεν έχει πλήρως κατανοήσει τον αντίκτυπο που θα έχει μία μείωση του ισολογισμού της. 

Η ΕΚΤ αγόρασε τα κρατικά ομόλογα στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας για να αναθερμάνει τον πληθωρισμό, όταν οι τιμές καταναλωτή βρίσκονταν σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο και τώρα τα επανεπενδύει. 

Όσο για τις επιτοκιακές αυξήσεις, και οι δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει αφότου αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 200 μονάδες βάσης μέσα σε ένα τρίμηνο.  
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News