Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 12:45
ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Aramco: Η έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές στήριξε τα έσοδα

Aramco: Η έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές στήριξε τα έσοδα

Το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ εσόδων στην ιστορία της κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η Saudi Aramco, παίρνοντας ώθηση από την έκρηξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως όμως φαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα, ο κλάδος διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και χημικών δέχθηκε πλήγματα λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.

H εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως είναι κρατικά ελεγχόμενη, διατήρησε το μέρισμα στο ίδιο επίπεδο (το οποίο είναι και το υψηλότερο παγκοσμίως) στα 18,8 δισ. δολάρια, παρότι οι ταμειακές της ροές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό των 45 δισ. δολαρίων. Επίσης, ο δείκτης χρέους προς την κεφαλαιοποίησή της ήταν αρνητικός για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020, που σημαίνει ουσιαστικά ότι οι συνθήκες στην εταιρεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά από την επέλαση του κορωνοϊού.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 42,4 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, έναντι 48 δισ. δολαρίων το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Ωστόσο, σε ετήσια βάση επρόκειτο για αύξηση της τάξης του 40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από το υψηλό 14 ετών του Μαρτίου, καθώς ο πληθωρισμός και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως επιβραδύνουν τη διεθνή οικονομία. Ωστόσο, τα προθεσμιακά του Brent έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% φέτος και αγγίζουν τα 94 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Θησαυρίζουν οι πετρελαϊκές: $8,5 δισ. έβγαλαν οι μέτοχοι της BP

Big Oil: Exxon και Chevron έβγαλαν κέρδη 30 δισ. δολαρίων από την ενεργειακή κρίση

Κόντρα στο ρεύμα ο ΟΠΕΚ: «Βλέπει» αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης μέχρι το 2035

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News