Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 23:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Ο Dow σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων δεκαετιών

Wall Street: Ο Dow σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων δεκαετιών

Οι αμερικανικές μετοχές έχασαν έδαφος τη Δευτέρα, με τους κυριότερους δείκτες να κλείνουν έναν μήνα ισχυρών κερδών με πιο αδύναμο τρόπο, καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της, αλλά οι επενδυτές θα αναζητήσουν τυχόν ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να εξετάζει μια επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον.

Οι ελπίδες ότι η Fed μπορεί να υποχωρήσει από την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της έχουν ανεβάσει τις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη σχεδόν 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Dow κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 1976 και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του Οκτωβρίου από το 1900 τουλάχιστον.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed μετά την απόφαση πολιτικής καθώς και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας αργότερα αυτή την εβδομάδα θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των προσδοκιών της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 128,85 μονάδες ή 0,39% στις 32.732,95 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 29,08 μονάδες ή 0,75% στις 3.871,98 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 114,31 μονάδες ή 1,03% στις 10.988,15 μονάδες.

Για το μήνα, ο Dow σημείωσε άλμα 13,95%, ο S&P 7,99% και ο Nasdaq κατά 3,9%.

Η Apple έχασε 1,54% μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγή των iPhones της θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% τον επόμενο μήνα λόγω της αυστηροποίησης των περιορισμών COVID-19 στην Κίνα.

Οι τιμές της Amazon.com και της Alphabet, ιδιοκτήτριας της Google που επίσης δέχονται πιέσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων, έκλεισαν επίσης χαμηλότερα, με απώλειες 0,94% και 1,85% αντίστοιχα.

Σχεδόν και οι 11 κλάδοι του S&P 500 υποχώρησαν, με την τεχνολογία και τις υπηρεσίες επικοινωνιώννα έχουν τις χειρότερες επιδόσεις με πτώση άνω του 1%. Η ενέργεια ήταν ο μοναδικός κερδισμένος εν όψει των παρατηρήσεων για τις πετρελαϊκές εταιρείες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι εταιρείες ενέργειας όπως η Chevron και η Exxon Mobil ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους αυτό το τρίμηνο, επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών ενέργειας, σε αντίθεση με τις εταιρείες Big Tech που έχουν απογοητεύσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές.

Με περίπου τις μισές εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών του τρίτου τριμήνου διαμορφώνονται στο 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refintiv, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1% της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Global Payments Inc σημείωσε πτώση 8,82%, αφού η εταιρεία προέβλεψε έσοδα για το σύνολο του έτους κάτω από τις εκτιμήσεις.

Ο όγκος συναλλαγών στα αμερικανικά χρηματιστήρια διαμορφώθηκε στα 11,53 δισ. μετοχές, έναντι 11,52 δισ. κατά μέσο όρο για το σύνολο της συνεδρίασης τις τελευταίες 20 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Οι πτωτικές εκδόσεις υπερτερούσαν των ανοδικών στο NYSE με αναλογία 1,29 προς 1. Στον Nasdaq, η αναλογία 1,22 προς 1 ευνοούσε τις πτωτικές.

Ο S&P 500 σημείωσε 24 νέα υψηλά 52 εβδομάδων και 8 νέα χαμηλά- ο Nasdaq κατέγραψε 137 νέα υψηλά και 113 νέα χαμηλά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News