Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 10:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο δίλημμα της Ευρώπης για το φυσικό αέριο: Να πουλήσει ή όχι;

Το νέο δίλημμα της Ευρώπης για το φυσικό αέριο: Να πουλήσει ή όχι;

Παρότι το αρχικό σχέδιο των εταιρειών στην Ευρώπη ήταν να αποθηκεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο, ώστε να εκμεταλλευτούν την ανεπάρκεια, τις χαμηλές θερμοκρασίες και κατά συνέπεια τις υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η αιφνίδια διολίσθηση των τιμών άλλαξε τις ισορροπίες. Έτσι, οι προμηθευτές σκέφτονται να κρατήσουν τα αποθέματα, μέχρι να ανέβουν ξανά οι τιμές.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα αποθέματα φυσικού αερίου γέμιζαν σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές ήταν χαμηλές (δηλαδή το καλοκαίρι) και πωλούνταν στην αγορά τον χειμώνα, όταν οι τιμές είχαν ανέβει. Φέτος όμως, η κατάσταση έχει αντιστραφεί, αφού το φυσικό αέριο στην Ευρώπη βάσει του δείκτη TTF είναι πλέον κοντά τρεις φορές χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του Αυγούστου. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι προμηθευτές, ιδίως στη Γερμανία η οποία έχει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου στο μπλοκ, αναμένεται να δουν σοβαρές απώλειες.

Για τον λόγο αυτό και ορισμένοι προμηθευτές τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην διοχετεύσουν τα αποθέματα αυτά μέχρις ότου οι τιμές φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Το αποτέλεσμα

Εάν πράγματι τα κρατήσουν, τότε οι τιμές θα σκαρφαλώσουν προς τα επάνω και ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήδη προσανατολίζεται προς ύφεση. Επίσης, εάν τα αποθέματα παραμείνουν στις αποθήκες για οποιονδήποτε λόγο, θα υπάρχει μόνο μία πηγή φυσικού αερίου τον χειμώνα – οι ημερήσιες προμήθειες LNG που θα καταφθάνουν στο μπλοκ με τάνκερ από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ και μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και η βόρεια Αφρική. Ωστόσο, η Γηραιά Ήπειρος βασίζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις προμήθειες και συνεπώς η αύξηση των παραγγελιών αναμένεται να σπρώξει τις τιμές ξανά προς τα επάνω σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το κόστος διασφάλισης επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα ανήλθε σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Παρότι οι traders συνήθως το πουλούν αμέσως ώστε να αποφύγουν τους κινδύνους, στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να δουν μεγάλες απώλειες λόγω της διαφοράς στην τιμή. Αυτό ισχύει ιδίως για τις εγκαταστάσεις και τους traders που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία, η οποία πέρυσι κάλυψε περίπου το 20% των αναγκών σε φυσικό αέριο στην Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξημένες κατά 60% θα κλείσουν το 2022 οι τιμές ενέργειας

Ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου: Γιατί βρίσκονται σε καθοδική πορεία;

Φυσικό αέριο κάτω από τα μηδέν ευρώ: Πώς έπεσαν τόσο οι τιμές και τι θα γίνει τώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News