Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 09:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνήγι ρευστότητας: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναζητούν δάνεια έκτακτης ανάγκης  

Κυνήγι ρευστότητας: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναζητούν δάνεια έκτακτης ανάγκης  

Οι επιχειρήσεις αναζητούν φρέσκες γραμμές ρευστότητας έχοντας να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και τα διαρκώς αυξανόμενη λειτουργικά κόστη, σε μια κίνηση που θυμίζει τις χειρότερες ημέρες του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τις υψηλότερες αξιολογήσεις αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία λήγουν σε δύο χρόνια, είναι δηλαδή πολύ πιο σύντομα από τα πέντε χρόνια που διαρκεί το μέσο συμβατικό επιχειρηματικό δάνειο. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εξασφαλίσει περίπου 76 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμού δανεισμού, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πόσο από τα 153 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. 

Η αύξηση των συμφωνιών χρηματοδότησης οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες όπως οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων, οι προσδοκίες για περαιτέρω μεταβλητότητα στην αγορά και η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών, ανέφερε η Lucie Caresmel, επικεφαλής διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων της Credit Agricole Corporate & Investment Bank για την περιοχή EMEA. 

Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση έγινε δημοφιλής κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν τα λοκντάουν που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα δάνεια αυτά επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να συμμαζέψουν τους ισολογισμούς τους, εν μέσω ισχυρής αβεβαιότητας για το πότε θα άνοιγαν ξανά οι οικονομίες. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η ολλανδική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Koninklijke Philips NV έκλεισε ένα δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, με διάρκεια 12 μηνών «εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων και της μεταβλητότητας στις αγορές». Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα μέτρα θα «ενδυναμώσουν περαιτέρω την βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, καθώς αναμένουμε καλύτερες ροές ρευστότητας από την επόμενη χρονιά καθώς θα παραδίδουμε τις παραγγελίες που έχουμε δεχτεί». 

Δάνεια μικρής διάρκειας έχουν λάβει και άλλες εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι Enel SpA, Daimler Truck AG καθώς και η σουηδική ενεργειακή, Axpo Holding AG.  Περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης φέτος έχουν κατευθυνθεί σε εταιρείες του κλάδου της ενέργειας. 

Ένας άλλος παράγοντας που σπρώχνει τις εταιρείες στα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι η έντονη μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων. Πολλές επιχειρήσεις πήραν βραχυπρόθεσμα δάνεια για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις που έληγαν με τη λογική να βγουν ξανά στις αγορές για ομόλογα όταν εξομαλυνθεί η παγκόσμια οικονομία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Συν και πλην

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Big Tech: Πανωλεθρία την τελευταία εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News