Business & Finance Κυριακή 30/10/2022, 15:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τη γαλλική μπαγκέτα

Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τη γαλλική μπαγκέτα

Στη δίνη του πληθωρισμού βρίσκεται και η Γαλλία, σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα, μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η μπαγκέτα, το αναμφισβήτητο «ψωμί του φτωχού» στη Γαλλία, βλέπει τελευταία την τιμή της να χτυπάει «κόκκινο». Σύμφωνα με προβλέψεις αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Για χρόνια κόστιζε περίπου ένα «πενηνταράκι», γύρω στα 55 λεπτά. Σήμερα έφθασε τα 0,94 λεπτά. Οι Γάλλοι αρτοποιοί προειδοποιούν για επιπλέον αύξηση 10 λεπτών.

Ο τόνος το σιτάρι από 180 ευρώ έχει αγγίξει στο μεταξύ τα 360 ευρώ μέσα στο χρόνο. Η τιμή της φαρίνας έχει αυξηθεί κατά 30% και το γαλλικό βούτυρο ξεπέρασε το 40%.

Ακριβότερο και το καλάθι της Γαλλίδας νοικοκυράς

Στον τομέα των τροφίμων, όπως σε όλη την Ευρώπη, ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει άσχημα και τη Γαλλία. Το καλάθι της νοικοκυράς έχει επικίνδυνα ελαφρύνει, ιδιαίτερα για ορισμένα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 6,2%, με συνέπεια σημαντικές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα. Ειδικά για τα τρόφιμα, οι αυξήσεις υπολογίζονται στο 11,8% και μάλιστα κοντά στο 17% για τα φρέσκα προϊόντα. 

Σύμφωνα με μελέτες ένα καλάθι με 38 βασικά τρόφιμα που κόστιζε 100 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο, φέτος έφθασε κοντά στα 120 ευρώ.  Με ανησυχία έμποροι και επαγγελματίες αναζητούν τρόπους για να συγκρατήσουν τις τιμές.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News