Business & Finance Παρασκευή 28/10/2022, 10:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Οι οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού  έχουν να χάσουν περισσότερα εάν το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου διασπαστεί, στον απόηχο των γεωπολιτικών εντάσεων, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού θα μπορούσαν να χάσουν πάνω από 3% του ΑΕΠ τους, εάν διακοπεί το εμπόριο σε τομείς που επλήγησαν από τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στην κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών και εάν οι φραγμοί στο εμπόριο σε άλλους τομείς αυξηθούν στα «επίπεδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία-1

Οι κλάδοι της Ασίας που θα αναγκαστούν να συρρικνωθούν λόγω του μειωμένου εμπορίου σε ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 7% της απασχόλησής τους, υπολογίζει η έκθεση.

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία-2

 «Η Ασία κινδυνεύει να χάσει πολλά επειδή είναι βασικός παίκτης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον», σημείωσε ο Krishna Srinivasan, διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ.

Σημάδια του κατακερματισμού στον πλανήτη εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας το 2018. Από τότε όμως έχουν εμφανιστεί πιο ανησυχητικές ενδείξεις, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η αβεβαιότητα στις πολιτικές γύρω από το εμπόριο, και όχι μόνο οι ίδιοι οι περιορισμοί, θα μπορούσε να επιδράσει ανασταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι εταιρείες σταματούν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις, ενώ οι νέες εταιρείες αναβάλλουν την είσοδό τους στις αγορές, σημειώνει το Ταμείο.

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία-3

Για παράδειγμα, το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας το 2018 μείωσαν τις επενδύσεις κατά περίπου 3,5% μετά από δύο χρόνια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΔΝΤ: Η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης κάνει τον κόσμο πιο φτωχό

Goldman Sachs: Έχει τελειώσει η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε;

Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News