Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 13:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πιο αυστηρά καθιστούν τα πιστωτικά κριτήρια οι τράπεζες

ΕΚΤ: Πιο αυστηρά καθιστούν τα πιστωτικά κριτήρια οι τράπεζες

Πιο αυστηρά καθιστούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης τα πιστωτικά κριτήρια αναφορικά με τη χορήγηση δανείων, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη.

Τα πιστωτικά κριτήρια έγιναν πιο αυστηρά το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και αναμένεται να καταστούν αυστηρότερα και στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιστωτικά πρότυπα -οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης των δανείων- για τα δάνεια ή τα πιστωτικά όρια προς τις επιχειρήσεις κατέστησαν πιο αυστηρά στο 19% των τραπεζών του δείγματος.

Αναφορικά με τα δάνεια για την αγορά κατοικίας, οι τράπεζες στην Ευρωζώνη δήλωσαν πιο αυστηρά πιστωτικά πρότυπα (ποσοστό 32%). Για τα καταναλωτικά δάνεια και άλλα δάνεια προς τα νοικοκυριά, σε ποσοστό 21% οι τράπεζες ανακοίνωσαν πιο αυστηρά κριτήρια όχι όμως τόσο αυστηρά όσο για τα στεγαστικά δάνεια. 

Με τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, το κόστος του κεφαλαίου των τραπεζών και η κατάσταση των ισολογισμών τους, είχαν αντίκτυπο στα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, ένας αντίκτυπος που ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Το δ΄ τρίμηνο του 2022, οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένουν τα πρότυπα για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να καταστούν πιο αυστηρά, όπως και για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι τράπεζες ανέφεραν, συνολικά, αύξηση της ζήτησης για δάνεια ή αύξηση των πιστωτικών ορίων από τις επιχειρήσεις το γ΄ τρίμηνο του 2022. Η ζήτηση για δάνεια οφείλεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης και δημιουργία αποθεμάτων, καθώς το κόστος παραγωγής διογκώνεται. 

Το γ΄ τρίμηνο του 2022 η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια υποχώρησε σημαντικά, όπως και η ζήτηση για καταναλωτικά και άλλα δάνεια προς τα νοικοκυριά. Η υποχώρηση της ζήτησης για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων και στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Για το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες αναμένουν μείωση της ζήτησης για δάνεια από τις επιχειρήσεις. Για τα νοικοκυριά, οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω ισχυρή υποχώρηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια και μικρότερη, αλλά ακόμα σχετικά ισχυρή, μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια.

Η έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό της Ευρωζώνης, η οποία διενεργείται τέσσερις φορές το χρόνο, διεξάγεται από το Ευρωσύστημα και αποσκοπεί στην κατανόηση της συμπεριφοράς των τραπεζών αναφορικά με τα δάνεια. Αυτή που δημοσιεύθηκε σήμερα, διεξήχθη μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου 2022, συμμετείχαν συνολικά 153 τράπεζες, με ποσοστό ανταπόκρισης 100%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News