Business & Finance Τρίτη 25/10/2022, 13:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα

Σε μόλις μία ημέρα οι 13 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Κίνα «έχασαν 12,7 δισ. δολάρια λόγω της βουτιάς των χρηματιστηρίων, μετά την κατοχύρωση της απόλυτης εξουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επί του Κομουνιστικού Κόμματος. Από χθες το πρωί, οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς στην αγορά επικράτησαν ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής Tencent, Πόνι Μα, έχασε 2,5 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, η οποία τώρα ανέρχεται στα 24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι απώλειες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διολίσθηση της μετοχής της Tencent κατά 11%.

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα-1

O Πόνι Μα (φωτ. AP)

Επίσης, ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, έχασε περίπου 1,2 δισ. δολάρια, με την προσωπική του περιουσία πλέον να ανέρχεται στα 29 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας, που είναι εισηγμένη στον τεχνολογικό Nasdaq, διολίσθησε κατά 13% χθες.

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα-2

Ο Τζακ Μα (φωτ. AP)

Ο ιδρυτής της επίσης τεχνολογικής JD.com, ο Ρίτσαρντ Λιου, έχασε περίπου 1,3 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα η περιουσία του να συρρικνώνεται στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η μετοχή της JD.com, η οποία είναι εισηγμένη και στον Nasdaq, αλλά και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε και στις δύο αγορές κατά 13%.

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα-3

Ο Ρίτσαρντ Λιου (φωτ. AP)

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, o Ζονγκ Σανσάν, βετεράνος του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού και μεγαλομέτοχος στην κινεζική φαρμακοβιομηχανία Wantai, επίσης έχασε 2,1 δισ. δολάρια με την περιουσία του να πέφτει στα 60 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές και των δύο επιχειρήσεων έκαναν βουτιά χθες.

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα-4

Ο Ζονγκ Σανσάν (φωτ. Bloomberg)

Oι κινεζικές επιχειρήσεις δέχονταν ήδη ισχυρές πιέσεις από το 2021 λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdowns και της ρυθμιστικής αναστάτωσης που επέφερε το εγχείρημα του Πεκίνου για «κοινή ευημερία». Υπό το όραμα αυτό, κάθε πλούσιος οφείλει να μοιράζεται την περιουσία του με τους φτωχούς, ώστε να υπάρξει ισότητα στην κοινωνία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζινπίνγκ: Απόλυτη εξουσία, μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις

Κίνα: Στο 3,9% η ανάπτυξη – Πάνω από τις προβλέψεις

Μακρόν: Η Ε.Ε. έχει κάνει στρατηγικά λάθη με την πώληση υποδομών στην Κίνα

Πλήγμα 110 δισ. στην τσέπη του Μασκ – Παραμένει ο πλουσιότερος με διαφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News