Business & Finance Κυριακή 23/10/2022, 15:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδική Αραβία: Πρωτοβουλία για προσέλκυση επενδύσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού 10 δισ. δολ.

Σαουδική Αραβία: Πρωτοβουλία για προσέλκυση επενδύσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού 10 δισ. δολ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας εγκαινίασε την Κυριακή μια πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδύσεων σε αλυσίδες εφοδιασμού από και προς το βασίλειο, με στόχο την άντληση αρχικών 40 δισ. ριάλ (10,64 δισ. δολ.).

Η πρωτοβουλία του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα περιλαμβάνει τη διάθεση περίπου 10 δισ. ριάλ σε κίνητρα για τους επενδυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το κράτος του Κόλπου ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα επενδύσει πάνω από 500 δισ. ριάλ σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και θαλάσσιων λιμένων, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να γίνει κόμβος μεταφορών και εφοδιαστικής στο πλαίσιο ενός σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης.

Η τελευταία πρωτοβουλία για την εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας σειράς ειδικών οικονομικών ζωνών, αναφέρεται σε δήλωση του SPA που αναφέρεται επίσης στις εν εξελίξει «νομοθετικές και διαδικαστικές» μεταρρυθμίσεις.

«Η παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αξιοποιήσει τους πόρους, τις υποδομές και την τοποθεσία του Βασιλείου για να προσδώσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις οικονομίες και τις εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στην παγκόσμια οικονομία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Σαουδική Αραβία προσφέρει επίσης πρόσβαση σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανθρώπινους πόρους σε ανταγωνιστικό κόστος», αναφέρεται, σημειώνοντας τα έργα παραγωγής μπλε και πράσινου υδρογόνου από το βασίλειο, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Το σχέδιο «Όραμα 2030» του πρίγκιπα Μοχάμεντ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της Σαουδικής Αραβίας και στην απεξάρτηση της οικονομίας της από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Φόρουμ Σαουδική Αραβία: Συμμετοχή στελεχών της Wall Street παρά τις τριβές για το πετρέλαιο

ΗΠΑ: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν στοχεύει στον ΟΠΕΚ

Σαουδική Αραβία: Η στήριξη μέσω… πετρελαίου στη Ρωσία και η απειλή για τα εξοπλιστικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News