Business & Finance Σάββατο 22/10/2022, 10:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Το ισχυρό δολάριο ακυρώνει μεγάλο μέρος της μείωσης των τιμών

Πετρέλαιο: Το ισχυρό δολάριο ακυρώνει μεγάλο μέρος της μείωσης των τιμών

Η τιμή brent μπορεί να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τα υψηλά του τρέχοντος έτους, όμως εάν ζεις στο Παρίσι, στο Μουμπάι ή στην Άκκρα ενδεχομένως να μην το έχεις καταλάβει. 

Η πτώση του brent από τα σχεδόν 128 δολάρια το βαρέλι έχει συμπέσει με την άνοδο του δολαρίου κατά 15% την ίδια περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές καυσίμων παραμένουν σημαντικός παράγοντας που καθοδηγεί το κόστος διαβίωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Στις μεγάλες οικονομίες, όπως Κίνα, Ινδία και Ε.Ε., όπου η ζήτηση για πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι μεγάλη, οι μειώσεις των πραγματικών τιμών είναι μικρότερες από αυτές που υποδηλώνουν οι βασικοί δείκτες. Για ορισμένες δε αναδυόμενες οικονομίες, όπως Σρι Λάνκα, ο αντίκτυπος των τιμών πετρελαίου και της κατάρρευσης των νομισμάτων τους έχει γίνει ήδη αισθητός στις οικονομίες τους που αρκετές εξ αυτών βρίσκονται σε δεινή θέση ή ακόμη και στα πρόθυρα κατάρρευσης.   

«Ένα ισχυρότερο δολάριο προκαλεί πονοκέφαλο στις καταναλώτριες χώρες με νομίσματα δεν είναι συνδεδεμένα με το δολάριο. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο σε όρους τοπικών νομισμάτων», αναφέρει ο Τζιοβάνι Στανόβο, αναλυτής της UBS στα εμπορεύματα. 

Εξάρτηση από το αργό

Αναλογία των καθαρών εισαγωγών σε διαθέσιμη ενέργεια

Πηγή: Eurostat, 2020 data

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι τα μέγιστα εξαρτημένες από τις εισαγωγές για το πετρέλαιό τους. Καθεμία από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες της ένωσης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, είναι κατά 90% εξαρτημένες από τις ξένες αγορές για τη λειτουργία των διυλιστηρίων τους. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αποτίμηση του πετρελαίου σε δολάριο έχει αποδειχθεί μεγάλος πονοκέφαλος για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, ειδικά μετά τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία που έχει ωθήσει σε άνοδο 9,9% τις τιμές καταναλωτή, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου. 

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και των Ασιατικών χωρών. Μέχρι τον Αύγουστο, η αξία των εισαγωγών πετρελαίου στην Κίνα ήταν αυξημένη 50% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει μειωθεί εξαιτίας των lockdowns.  

Aύξηση λογαριασμών

Η αξία των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε, παρότι μειώθηκε ο όγκος το 2022

Πηγή: General Administration of Customs

Ο αντίκτυπος του ισχυρού δολαρίου ανάγκασε την Ινδία να αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να μετατρέψουν τις συμφωνίες σε τοπικά νομίσματα. «Εάν οι τιμές αργού παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, τότε αυτό μπορεί να σημάνει ότι τα εμπορικά ελλείμματα θα παραμείνουν μεγάλα το επόμενο διάστημα στις αναδυόμενες χώρες», αναφέρει ο Divya Devesh, στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered. 

Ο αντίκτυπος του νομίσματος

Το ισχυρό δολάριο ακυρώνει μεγάλο μέρος από την πτώση των τιμών πετρελαίου

Source: Bloomberg

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ισχυρό δολάριο και φόβοι για τη ζήτηση «πιέζουν» τον μαύρο χρυσό

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 6% στις τιμές – Φόβοι για μείωση της ζήτησης

Reutres: Γιατί όλοι θέλουν το δολάριο και ταυτόχρονα το μισούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News