Business & Finance Σάββατο 22/10/2022, 07:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο ήμισυ μειώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού – Η μεγαλύτερη πτώση στην αμερικανική ιστορία

ΗΠΑ: Στο ήμισυ μειώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού – Η μεγαλύτερη πτώση στην αμερικανική ιστορία

Το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού μειώθηκε κατά το ήμισυ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία μετά από δύο χρόνια τεράστιων δαπανών λόγω Covid. 

Παρότι εξακολουθεί να είναι μεγάλο με βάση ιστορικούς όρους, το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε στα 1,375 τρισ.δολάρια συγκριτικά με το έλλειμμα των 2,776 τρισ.δολαρίων του 2021. 

Η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν είχε μεσολαβήσει το πρόγραμμα διαγραφής χρεών φοιτητικών δανείων, στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. 

Το δημοσιονομικό έτος 2022, τα έσοδα έφθασαν τα 4,896 τρισ.δολάρια έναντι δαπανών 6,272 τρισ.δολαρίων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 550 δισ.δολάρια. Τα έσοδα είναι μακράν τα μεγαλύτερα που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα αμερικανική κυβέρνηση. 

Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών, τα ελλείμματα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς το Κογκρέσο είχε εγκρίνει να διοχετευθούν τεράστια κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα είχε αγγίξει το επίπεδο ρεκόρ των 3,13 τρισ.δολαρίων το 2020, εξαιτίας των δαπανών στο πλαίσιο της Νομοθεσίας CARES άνω των 5 τρισ.δολαρίων, αλλά και άλλων προγραμμάτων. Το 2019, το έλλειμμα κυμαινόταν στα 983,6 δισ.δολάρια. Πριν από το 2020, το υψηλότερο έλλειμμα όλων των εποχών ήταν το 2009 στα 1,41 τρισ.δολάρια, ενώ από το 1998 έως το 2001 ο προϋπολογισμός είχε παρουσιάσει πλεόνασμα 

Το δημοσιονομικό έτος 2021, το Κογκρέσο πέρασε το πακέτο δαπανών γνωστό ως Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων, το οποίο, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, βοήθησε την χώρα να αντεπεξέλθει στη σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση, παρότι οι κριτικές λένε ότι δεν ήταν αναγκαίο και ήταν αυτό που πυροδότησε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε διάστημα άνω των 40 ετών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μoody’s: Το νέο νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για τις δαπάνες θα μειώσει πληθωρισμό και έλλειμμα

ΗΠΑ: Ηπια συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων δίνει, προς το παρόν, μία ανάσα στην οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News