Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 17:05
ΥΦΕΣΗ

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs

Από τον Έλον Μασκ, ο οποίος αναμένει μία «ήπια ύφεση», μέχρι τον Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση, μία σειρά ισχυρών επιχειρηματιών προεξοφλεί δύσκολη κατάσταση στη διεθνή οικονομία το 2023.

Έλον Μασκ, CEO της Tesla

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs-1

φωτ. AP

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο προέβη σε προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, λέγοντας ότι στους επόμενους 18 μήνες οι ΗΠΑ θα περιπέσουν σε ήπια ύφεση. Στα τέλη του Ιουνίου είχε δηλώσει σε επιστολή στο στελέχη της Tesla ότι έχει ένα «πολύ κακό προαίσθημα για την οικονομία», εξ ου και έδωσε εντολή για παύση των προσλήψεων και μείωση του προσωπικού κατά 10%. Ο ίδιος δήλωσε αυτό τον μήνα ότι η «Βόρειος Αμερική είναι σε πολύ υγιής», αλλά επιβαρύνεται από την απόφαση τις Fed για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Κρις Νασέτα, CEO της Hilton

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs-2

φωτ. AP

Ελαφρώς πιο αισιόδοξος σε σχέση με άλλους φαίνεται ο βετεράνος του κλάδου της φιλοξενίας. Ο Νασέτα δήλωσε πρόσφατα πως πιστεύει ότι υπάρχει μία «σχετικά καλή περίπτωση» για την οικονομία να έχει μία ομαλή προς δύσκολη προσγείωση. Τον Ιούλιο είχε δηλώσει στους επενδυτές πως παρότι υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα, αισθάνεται αισιόδοξος για το μέλλον του ξενοδοχειακού ομίλου.

Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs-3

φωτ. AP

Μία από τις πιο ηχηρές φωνές που προειδοποιούν για ύφεση, ο Ντίμον κρούει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή οικονομία. Πρόσφατα δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα του 2023 οι ΗΠΑ και η διεθνής οικονομία θα βρίσκονται σε ύφεση και έκανε λόγο για έναν «πολύ, πολύ σοβαρό» συνδυασμό κινδύνων. Για την αμερικανική οικονομία δήλωσε ότι μεταξύ των πιο επικίνδυνων παραγόντων που θα «χτυπήσουν» είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων πέραν του προσδοκώμενου, το αβέβαιο αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης και οι επιδράσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σπρώξουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – εννοώ, η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – και είναι πιθανό να ρίξουν τις ΗΠΑ σε ένα είδος ύφεσης σε έξι με εννιά μήνες από τώρα», δήλωσε ο Ντίμον.

Ντέιβιντ Σόλομον, CEO της Goldman Sachs

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs-4

φωτ. Reuters

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της τράπεζας, ο Σόλομον προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς ύφεση, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματικές αποφάσεις και οι επενδυτικές κινήσεις να καθίστανται δυσκολότερες. «Νομίζω ότι είναι εποχή για να είμαστε επιφυλακτικοί και πιστεύω ότι εάν διοικείς μια επιχείρηση που στηρίζεται στο ρίσκο, είναι καιρός να είσαι πιο επιφυλακτικός», είπε ο Σόλομον μιλώντας στο CNBC. «Νομίζω ότι πρέπει να περιμένεις ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον ορίζοντα τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα σίγουρα θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό σενάριο. Αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχουμε μια ύφεση στις ΗΠΑ», εξήγησε.

Κρίστιαν Σιούινγκ, CEO της Deutsche Bank

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs-5

φωτ. AP

Στο τέλος Ιουνίου και μάλιστα λίγο αφότου οι αναλυτές της Citi δημοσίευσαν τη δυσοίωνη πρόβλεψη για πιθανότητες 50% παγκόσμιας ύφεσης, ο Σιούινγκ επιβεβαίωσε το σενάριο. Ο CEO της Deutsche Bank προειδοποίησε ότι η διεθνής οικονομία ενδέχεται να βαίνει προς ύφεση, όσο οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Στη Ευρώπη και τις ΗΠΑ «η πιθανότητα ύφεσης στο δεύτερο μισό του 2023, ενώ παράλληλα τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν, είναι προφανώς αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, είχε τονίσει ο ίδιος. Πιο πρόσφατα, δήλωσε συγκεκριμένα για τη Γερμανία ότι «δεν μπορούμε πλέον να αποτρέψουμε μία ύφεση. Αλλά πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική, ώστε να αντιμετωπίσει καλά αυτή την ύφεση – υπό την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δράσουν τώρα γρήγορα και αποφασιστικά».

Σάτια Ναντίλα, CEO της Microsoft

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs-6

φωτ. AP

Παρότι η Microsoft θεωρείται κατά πολλούς ότι έχει «ανοσία» στις υφέσεις, έχει αρχίσει ήδη να δέχεται ισχυρά πλήγματα. Ενδεικτικά, απέλυσε σχεδόν 1.000 εργαζομένους, μία σπάνια κίνηση για την εταιρεία. Επίσης, η μετοχή της έχει διολισθήσει κατά 29% από τον Ιανουάριο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε αρκετές άλλες τεχνολογικές εταιρείες. «Κανείς μας δεν έχει ανοσία στα μακροοικονομικά εμπόδια, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Ναντίλα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου κάθε εταιρεία οφείλει «να κάνει περισσότερα, με λιγότερα» χρήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μασκ: Αναπόφευκτη η ύφεση στις ΗΠΑ

Ντίμον: Η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – Σε 6 με 9 μήνες στις ΗΠΑ

CEO της Deutsche Bank: 50% πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News