Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 16:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Twitter: Πιέσεις στη μετοχή καθώς ο Musk μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρχών των ΗΠΑ

Twitter: Πιέσεις στη μετοχή καθώς ο Musk μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρχών των ΗΠΑ

Πιέσεις δέχεται σήμερα Παρασκευή η μετοχή του Twitter, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να εξετάσει τις επιχειρηματικές συμφωνίες του Έλον Μασκ και κατά πόσο εμπεριέχονται σε αυτές θέματα εθνικής ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτές τις συμφωνίες είναι και η πρόταση εξαγοράς που έχει καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla για το Twitter, αλλά και το δορυφορικό διαδίκτυο Starlink της SpaceX. Η μετοχή έφθασε έως και το -16% για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειές της στο 4,88%. 

Η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να αισθάνεται αρκετά άβολα από τα τελευταία σχόλια του Μασκ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς υποβόσκουν μια προτίμηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μεγαλύτερο σκεπτικισμό όμως έχει προκαλέσει η δήλωση του ιδρυτή της SpaceX ότι θα σταματήσει να παρέχει δωρεάν την υπηρεσία διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, καθώς όπως ανέφερε του στοιχίζει 20 εκατ. δολάρια μηνιαίως, με τις συνολικές ζημιές να έχουν ανέλθει στα 80 εκατ. δολάρια. Το Starlink έχει καταστεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις επικοινωνίες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής και σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το δίκτυο της Starlink σε περίπτωση που διακοπούν οι τηλεπικοινωνίες.

Αναφορικά με το Twitter, οι ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως στο γεγονός ότι ο Μασκ συνεργάζεται με ξένους επενδυτές -τον πρίγκιπα Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Binance στην οποία επικεφαλής είναι ένας Κινέζος πολίτης- προκειμένου να εξαγοράσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντί του ποσού των 44 δισ. δολαρίων.

Ενώ αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες του Μασκ. Μία από τις επιλογές είναι η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων, η οποία είναι μια διυπηρεσιακή επιτροπή που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των ξένων επενδύσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις στην εθνική ασφάλεια.

Σήμερα εξάλλου, η εφημερίδα Washington Post με δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο Μασκ σκοπεύει να περικόψει σχεδόν το 75% του προσωπικού του Twitter ως μέρος της συμφωνίας του για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Το Twitter απασχολεί περίπου 7.500 εργαζόμενους με την εφημερίδα να υποστηρίζει ότι μετά τις περικοπές το εργατικό δυναμικό θα περιορισθεί σε 2.000 υπαλλήλους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Twitter: O Elon Musk θα απολύσει το 75% του προσωπικού

Elon Musk: Τα «ξαναγυρίζει» για την εξαγορά του Twitter

Twitter: Σήμα για απολύσεις έδωσε ο Elon Musk στους εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News