Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετσόλα: Αναγκαίος ο μεγαλύτερος κοινοτικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων

Μετσόλα: Αναγκαίος ο μεγαλύτερος κοινοτικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να αυξηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, των οικονομικών και αμυντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ένωση αλλά και της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. 

Απευθυνόμενη στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σημερινή σύνοδο κορυφής, η Μετσόλα ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα δεχθεί επιπλέον πιέσεις από το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους λόγω των αυξανόμενων επιτοκιακών αυξήσεων και της απουσίας μίας συμφωνίας για νέες πηγές χρηματοδότησης.

«Οι οικονομίες μας χρειάζονται στήριγμα. Δεν είναι μόνο θέμα ευημερίας αλλά και θέμα ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται μία επανεξέταση για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», ανέφερε σε γραπτό της μήνυμα. 

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός ύψους 1,1 τρισ.ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027 εκπροσωπεί μόλις το 1% του ΑΕΠ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. και όταν συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2021 δεν έλαβε υπόψη τα απρόβλεπτα γεγονότα που ακολούθησαν.  

Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός δεν διέθετε έκτακτα κεφάλαια για να αντεπεξέλθει στην πανδημία του κορωνοϊού που κράτησε δύο χρόνια, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνεπακόλουθη ενεργειακή, επισιτιστική και προσφυγική κρίση, το υψηλό πληθωρισμό και τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Η Ε.Ε. δανείστηκε από κοινού 800 δισ.ευρώ για την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία και η Μετσόλα θύμισε ότι η ένωση θα πρέπει να πληρώσει να καταβάλει 450 εκατ.ευρώ περισσότερα από όσα ανέμενε το 2023 για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα…τότε η αποπληρωμή του χρέους θα εξανεμίσει τους πόρους που εξασφάλισε για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα αρχίσει να μειώνει τα κοινοτικά προγράμματα», τόνισε.   
   
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News