Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δούλεψε 44 μέρες, θα παίρνει 130.000 ευρώ τον χρόνο για πάντα

Δούλεψε 44 μέρες, θα παίρνει 130.000  ευρώ τον χρόνο για πάντα

Η Λιζ Τρας μπορεί να διεκδικήσει το ετήσιο επίδομα της τάξης των 115.000 στερλινών  (130.000 ευρώ) που έχει χορηγηθεί σε πρώην πρωθυπουργούς προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια καθήκοντά τους.

Παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε την 45η ημέρα της θητείας της και έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας, η Τρας δικαιούται να διεκδικήσει το εντυπωσιακό αυτό ποσό.

Αυτό ωστόσο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με πληθώρα αιτημάτων που ζητούν είτε να παρακρατηθεί αυτή η ετήσια επιχορήγηση στο πρόσωπο της Τρας είτε να παραιτηθεί η ίδια οικειοθελώς.

Ο Mike Galsworthy, ερευνητής και σχολιαστής των μέσων ενημέρωσης, αναφέρει: «Η Λιζ Τρας θα παίρνει τώρα 115.000 στερλίνες ετησίως για το υπόλοιπο της ζωής της. Αυτός ο ανόητος κανόνας για τον ισόβιο μισθό των πρώην πρωθυπουργών πρέπει να καταργηθεί από τους Εργατικούς μόλις έρθουν στην εξουσία».

Ο Hugo Tagholm, αντιπρόεδρος της Oceana, σημειώνει: «Σίγουρα ο πρωθυπουργός των μόλις 45 ημερών δεν θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την ετήσια πληρωμή των 115.000 στερλινών ισόβια. Αυτό θα ήταν μια τρομερή αδικία, δεδομένης της οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε στη χώρα».

Τί είναι όμως το επίδομα των 115.000 στερλινών και γιατί μπορεί να το διεκδικήσει η Τρας;

Το Επίδομα Κόστους Δημοσίων Καθηκόντων (PDCA) θεσπίστηκε το 1991 μετά την παραίτηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους πρώην πρωθυπουργούς να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες, όπως τα έξοδα γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των απαιτήσεων της δημόσιας ζωής του πρώην πρωθυπουργού.

Πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Σερ Τζον Μέιτζορ, ο Σερ Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέζα Μέι έχουν επίσης διεκδικήσει το επίδομα από τότε που αναχώρησαν από την Ντάουνινγκ Στριτ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Evening Standard

 

Διαβάστε επίσης:

Τραγική αποτυχία τα Trussonomics

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News