Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 21:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JPMorgan: Στα 150 δολάρια οι τιμές πετρελαίου το 2023 – Με ύφεση στα 80 δολάρια

JPMorgan: Στα 150 δολάρια οι τιμές πετρελαίου το 2023 – Με ύφεση στα 80 δολάρια

Στα 150 δολάρια το βαρέλι βλέπει τις τιμές πετρελαίου η JPMorgan το επόμενο έτος, καθώς οι υποεπενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία σημαίνουν ότι η περιορισμένη προσφορά θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. 

Η τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή πετρελαίου θα μπορούσε να παραμείνει κολημμένη στα 80 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας. Εάν όμως η προσφορά παραμείνει σφιχτή, οι τιμές εύκολα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα 150 δολάρια το βαρέλι, εάν αναλογιστούν δε παράγοντες, όπως η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η επιβράδυνση της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα και την αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο. 

Μεγάλο μέρος της στενότητας σε επίπεδο προσφοράς θα προκληθεί από τις χαμηλές επενδύσεις στη βιομηχανία, η οποία παρουσιάζει σημαντική έλλειψη σε κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 40% φέτος, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan. 

«Αυτή τη στιγμή, η βιομηχανία πετρελαίου έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για επενδύσεις, τόσο για τη διατήρηση της υφιστάμενης παραγωγής όσο και για την αύξησή της, όμως ενώ γνωρίζουμε αυτή την ανάγκη αυτό δεν μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνες», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής, ο οποίος εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε πετρέλαιο θα είναι μειωμένες κατά 300 δισ.δολάρια έως το 2030.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα στις αγορές ενέργειας, δεδομένου ότι η ζήτηση στις αρχές της επόμενης δεκαετίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,1 εκατ.βαρέλια ημερησίως πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό μεταφράζεται με ένα έλλειμμα προσφοράς της τάξης των 700.000 βαρελιών ημερησίως το 2030, εξέλιξη που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με άνοδο τις τιμές.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απελευθερώνουν επιπλέον 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News