Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: «Χέρι» στα κέρδη των τραπεζών θέλει να βάλει η βρετανική κυβέρνηση

FT: «Χέρι» στα κέρδη των τραπεζών θέλει να βάλει η βρετανική κυβέρνηση

Προς τα κέρδη των τραπεζών κοιτάει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στην προσπάθεια που καταβάλει να βρει νέες πηγές εσόδων προκειμένου να στηρίξει τα δημοσιονομικά της, όπως αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ εξετάζει να αυξήσει τη φορολογία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κι ενώ πλέον με τα επιτόκια να αυξάνονται διαρκώς οι τράπεζες αναμένεται να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Το δημοσίευμα αυτό λειτούργησε επιβαρυντικά για τις μετοχές των βρετανικών τραπεζών, καθώς έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και 6%. Στη συνέχεια όμως μάζεψαν τις απώλειές τους, με της Lloyds να διαγράφει 3,43%, της NatWest 1,70% και της Virgin Money 4,31%, σε μια ημέρα στην οποία οι μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών σημειώνουν κέρδη.

Οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη βρίσκονται στο ίδιο σκεπτικό και εξετάζουν εάν θα επιβάλουν νέους φόρους στις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα κρατικά μέτρα στήριξης για τους πολίτες οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Ήδη Ισπανία και Ουγγαρία έχουν προτείνει εφάπαξ εισφορές από τις τράπεζες.

Οι τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν βραχυπρόθεσμα μεγάλα κέρδη εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων, καθώς θα αυξηθεί το κόστος των στεγαστικών δανείων, των πιστωτικών καρτών και των δανείων.

Από τη μεριά τους, ανώτεροι τραπεζίτες στη Βρετανία εμφανίζονται σκεπτικοί για το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι. Πηγή του τραπεζικού κλάδου ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με τη νέα ομάδα του Χαντ.

Η Βρετανία έχει επιβάλλει ήδη εισφορά στους τραπεζικούς ισολογισμούς και προσαύξηση 8% στα κέρδη, αν και αυτή η επιβάρυνση πρόκειται να μειωθεί στο 3% το επόμενο έτος, κάτι όμως για το οποίο σύμφωνα με τους Financial Times ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει καταλήξει αν θα ισχύσει

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση να εξετάσει την προσαύξηση πολύ προσεκτικά και να μην θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης των τραπεζών UK Finance.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News