Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 14:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πλήγμα του κορωνοϊού στις γερμανικές εξαγωγές το 2020

Το πλήγμα του κορωνοϊού στις γερμανικές εξαγωγές το 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία σχεδόν μηδένισαν τη ζήτηση σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες, επέφεραν πλήγμα στις εξαγωγές της Γερμανίας την τρέχουσα χρονιά, της ευρωπαϊκής χώρας της οποίας η οικονομίας της είναι άμεσα εξαρτώμενη από την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εμπορικής ένωσης BGA, οι γερμανικές εξαγωγές αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 12% το 2020, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία υποχώρησαν αισθητά. 

Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ της μεγαλύτερης αγοράς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν πτώση κατά 16% και προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 18,5%. Την ίδια ώρα η ζήτηση της Ασίας η οποία παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, μετρίασε κάπως την πτωτική πορεία των εξαγωγών. 

«Η πανδημία του κορωνοϊού μας πήγε πίσω πέντε χρόνια σε σχέση με το εμπόριο και συγχρόνως μας έδωσε ώθηση κατά επίσης πέντε χρόνια, αναφορικά με την ψηφιοποίηση», υποστήριξε ο πρόεδρος της BGA Άντον Μπέρνερ. 

«Οι μόνες αχτίδες ελπίδας ήταν η Κίνα και η Ασία, ο σημαντικός ρόλος των οποίων συνέχισε να ενισχύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Η Κίνα αναμένεται φέτος να αποτελέσει το νούμερο ένα προορισμό για τις γερμανικές εξαγωγές, προσπερνώντας σε αξία αυτές προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Ωστόσο όπως προειδοποίησε ο Μπέρνερ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η καινούργια εμπορική συμφωνία μεταξύ 15 χωρών της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού (η μεγαλύτερη στον κόσμο), στην οποία συμμετέχει και η Κίνα και κατά πόσο θα επηρεάσει τη ζήτηση για τα ευρωπαϊκά αγαθά τα επόμενα χρόνια. 

Για την επόμενη χρονιά ο Μπέρνερ αναμένει οι εξαγωγές να ενισχυθούν κατά 13%, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ ρευστές, καθώς το πως θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει και την πορεία των εξαγωγών.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News