Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 22:31
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ε.Ε.: Σχέδιο για χρήση 40 δισ.ευρώ από τα ταμεία συνοχής

Ε.Ε.: Σχέδιο για χρήση 40 δισ.ευρώ από τα ταμεία συνοχής

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να προτείνει την χρησιμοποίηση 40 δισ.ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής για να στηρίξουν μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για να βοηθήσουν ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μέσω εθνικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει αύριο και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. 

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν μέχρι στιγμής βάλει περισσότερα από 500 δισ.ευρώ στη μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, Κομισιόν και κυβερνήσεις συζητούν τη δημιουργία νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εφόσον δεν υπάρχει κοινός τόπος συμφωνίας για τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων δαπανών. 

Το σχέδιο για την χρησιμοποίηση των υφιστάμενων ταμείων συνοχής θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή στήριξης για πρόσβαση στην αγορά εργασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μέσω της βραχυχρόνιας εργασίας και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο.  

Η επιπλέον ευελιξία που δίδεται στις χώρες μέλη είναι κάτι ανάλογο με την απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για την υποστήριξη των προσφύγων που διαφεύγουν στο έδαφος της ΕΕ. Το τελικό διαθέσιμο ποσό ανά κράτος μέλος θα εξαρτηθεί από τον όγκο των κεφαλαίων συνοχής που παραμένει αδέσμευτος από τις εθνικές κυβερνήσεις.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Νέο πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια προαναγγέλλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Reuters: Πρόταση Κομισιόν για «δυναμικό» πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News