Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Mastercard εισάγει τις τράπεζες στον κόσμο των cryptos

Η Mastercard εισάγει τις τράπεζες στον κόσμο των cryptos

Τη «γέφυρα» μεταξύ των τραπεζών και της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Paxos θα αποτελέσει η Mastercard, στο πλαίσιο προγράμματος διείσδυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Η Mastercard θα διαχειρίζεται την ασφάλεια των συναλλαγών και τη συμμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο, δύο βασικούς λόγους για τους οποίους απέχουν οι τράπεζες από τη συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Παρότι η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει διολισθήσει σημαντικά από τα υψηλά του 2021 (τώρα αποτιμάται περίπου στα 937,84 δισ. δολάρια), ο επικεφαλής τεχνολογίας της Mastercard, Jorn Lambert, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει ακόμη ζήτηση για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως περίπου το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα προτιμούσε και αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια να εξετάσει την αγορά μέσω της τράπεζάς του.

Ρόλος της Mastercard θα είναι να διασφαλίζει τη συμμόρφωση των τραπεζών στον νόμο, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς κρυπτονομισμάτων, επαληθεύοντας τις συναλλαγές και παρέχοντας υπηρεσίες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εποπτείας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έπειτα θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές του κόσμου.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στα κρυπτονομίσματα

«Θα ήταν κοντόφθαλμο να πιστέψει κανείς ότι ένας κρυπτοχειμώνας σημαίνει το τέλος (των κρυπτονομισμάτων) – εμείς δεν το βλέπουμε αυτό. Όσο έρχεται η ρύθμιση, θα είναι διαθέσιμο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και θα βλέπουμε πολλά από τα τρέχοντα ζητήματα να λύνονται στα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο CNBC ο Lambert.

Σημειώνεται ότι η Mastercard έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασία με την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Coinbase αναφορικά με τα NFTs, αλλά και με την εταιρεία υπηρεσιών IT Bakkt, ώστε να επιτρέπει σε τράπεζες και εμπόρους να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων μέσω της πλατφόρμας της.

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η JP Morgan έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα για κρυπτονομίσματα, αποφεύγοντας όμως να τα προσφέρουν στους πελάτες τους. Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon αποκάλεσε τα κρυπτονομίσματα «αποκεντρωμένα σχήματα Ponzi».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο Jamie Dimon ξαναχτυπά τα cryptos: Είναι αποκεντρωμένα σχήματα Ponzi

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάσταση του Bitcoin: Πότε θα δούμε το επόμενο ράλι;

Η Google τώρα θα δέχεται και πληρωμές σε crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News