Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Οι ελλείψεις προσωπικού κοστίζουν 85 δισ. δολάρια τον χρόνο

Γερμανία: Οι ελλείψεις προσωπικού κοστίζουν 85 δισ. δολάρια τον χρόνο

Στα 85 δισ. δολάρια τον χρόνο υπολογίζεται το κόστος από τις ελλείψεις προσωπικού για την γερμανική οικονομία, καθώς το 50% των επιχειρήσεων αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω της δυσκολίας τους να κάνουν προσλήψεις. Εταιρείες από την Airbus έως την BMW και την BASF δεν έχουν το προσωπικό που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

«Όλο και περισσότερες εταιρείες μειώνουν τις δραστηριότητές τους γιατί απλά δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι», λέει στο Bloomberg ο Stefan Sauer, ειδικός αγοράς εργασίας στο ινστιτούτο Ifo. «Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό το πρόβλημα πιθανότατα θα επιδεινωθεί», σημειώνει.

Η απότομη αύξηση του εργατικού κόστους μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, όμως για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι ένα πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά της που δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Οι γερμανικές βιομηχανίες, ειδικά όσες δραστηριοποιούνται σε ενεργοβόρους τομείς, όπως οι εταιρείες χημικών, γυαλικού και κεραμικών, ήδη βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να εξανεμίζονται λόγω του αυξημένου κόστους. Κάποιες αναγκάστηκαν ήδη να κλείσουν εργοστάσια ή να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Οι ελλείψεις προσωπικού εντείνουν τις πιέσεις. Με τους εργαζόμενους να είναι περιζήτητοι και τον πληθωρισμό στο 10,9%, οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αυξήσεις 10,5% και εκείνοι στη βιομηχανία μετάλλων 8%.

Τέτοιες μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις φουντώνουν τον πληθωρισμό, προκαλώντας πονοκέφαλο στους policy makers και ενδεχομένως αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα γρηγορότερα, ακόμα και την ώρα που οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες αναγκάζονται να εφαρμόσουν δημιουργικές λύσεις. Κάποια εργοστάσια εγκαθιστούν εργονομικά μηχανήματα που μπορούν να κρατήσουν τους εργάτες στις γραμμές συναρμολόγησης ακόμα και μετά τα 60 τους χρόνια. Άλλες προσφέρουν 4ήμερη εργασία και μπόνους πρόσληψης, όπως εκδρομές για skydiving.

Ο Felix Huefner, οικονομολόγος της UBS, εκτιμά ότι οι μισθοί στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά 3,5% έως το τέλος του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 500 ευρώ/μήνα ζητούν τα συνδικάτα

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Γερμανία θα ρίξει την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Δεν είμαστε πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης» 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News