Business & Finance Σάββατο 15/10/2022, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύκολη στη θεωρία δύσκολη στην πράξη η στοχευμένη ενεργειακή υποστήριξη στην ΕΕ

Εύκολη στη θεωρία δύσκολη στην πράξη η στοχευμένη ενεργειακή υποστήριξη στην ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποσχεθεί «στοχευμένη και προσωρινή» υποστήριξη κατά των υψηλών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην υπονομευθούν οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι η πολιτική πίεση για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας τους ενόψει της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας οδηγεί στην πράξη σε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τους μακροοικονομικούς υπολογισμούς.

«Εάν περίπου τα δύο τρίτα του πληθωρισμού προέρχονται από ένα εξωτερικό σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό και όχι από την υπερβολική ζήτηση, θα το λύσει η αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής; Όχι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Για τους πολιτικούς αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να συμβιβάσει την πτυχή της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και, τελικά, όλοι κάνουν ό,τι πρέπει για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους θωρακισμένους», είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με δημόσιο χρήμα λειτουργεί αποτελεσματικά ως ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, που όμως κινείται ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό και αποδυναμώνοντας το σήμα των τιμών που αποσκοπεί στη μείωση της ζήτησης.

Για να αποφευχθεί η αύξηση του πληθωρισμού, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν αυτή τη βοήθεια προσωρινή και στοχευμένη, αλλά ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ήταν δύσκολο να τηρηθεί αυτός ο στόχος.

«Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί όταν εισάγεται ένα μέτρο η τάση να διατηρηθεί είναι αναπόφευκτη και είναι δύσκολο να περιοριστεί η υποστήριξή του σε ορισμένες ομάδες», είπε.

Ακόμα και οι ίδιοι οι όροι «στοχευμένο και προσωρινό» κατανοούνται διαφορετικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκαλώντας μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Στόχευση θα μπορούσε να σημαίνει στόχευση των φτωχότερων στην κοινωνία, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει στόχευση στη ρίζα του προβλήματος, πράγμα που σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας επίσης ότι σε μια κατάσταση κρίσης ήταν δύσκολο για τους πολιτικούς να δώσουν βοήθεια σε κάποιους αλλά όχι σε άλλους.

«Το προσωρινό είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί -εάν π.χ. αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί ή η πρόνοια ώστε να βοηθηθούν οι τους φτωχότεροι, θα παραμείνει έτσι», είπε.

Νοικοκυριά vs Επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ είπε ότι ένα καλό παράδειγμα στοχευμένης και προσωρινής ήταν η βοήθεια για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω εφάπαξ εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι σημειώνουν επίσης ότι δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα στα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι δύσκολο να αποφασίσουμε πότε θα αποσυρθούν αυτές οι εκπτώσεις.

Τα διαφορετικά επίπεδα στήριξης που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι χώρες της Ευρωζώνης προκαλούν πρόσθετες εντάσεις, ειδικά αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά και εταιρείες ύψους έως και 200 ​​δισ. ευρώ (194 δισ. δολ.) -ποσό που λίγες άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν.

Για παράδειγμα, ενώ τα σχέδια του Βερολίνου χαιρετίστηκαν από ψηφοφόρους και αγορές, ένα τεράστιο πακέτο που ανακοινώθηκε στη Βρετανία και το οποίο περιελάμβανε πάγωμα των τιμών της ενέργειας προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά, δείχνοντας ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιθώρια ελιγμών στα μάτια των επενδυτών. Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολλές επιλογές.

«Σε μια κρίση κόστους ζωής, όπως αυτή πρέπει να προστατεύσεις τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε τρίτος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ενώ η βοήθεια προς τα νοικοκυριά είναι γενικά αποδεκτή από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η μαζική υποστήριξη προς τις εταιρείες στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ, δίνοντας σε εταιρείες από πλουσιότερες χώρες ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι η βοήθεια για τις επιχειρήσεις. Τώρα είναι ο κάθε άνθρωπος [χώρα] για τον εαυτό του, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καλή προοπτική», είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

Οι μεμονωμένες κυβερνήσεις μπορούν να χειριστούν τη στήριξη των νοικοκυριών, είπαν αξιωματούχοι, αλλά οποιαδήποτε βοήθεια προς τις εταιρείες θα πρέπει να συντονιστεί σε επίπεδο ΕΕ για τη διατήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού πέρα ​​από τα σύνορα των 27 χωρών που αποτελούν την ενιαία αγορά της ΕΕ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News