Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 22:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: «Άπιαστο όνειρο» μία συμφωνία για επιβολή πλαφόν στη σύνοδο κορυφής

Ε.Ε.: «Άπιαστο όνειρο» μία συμφωνία για επιβολή πλαφόν στη σύνοδο κορυφής

Άπιαστο όνειρο παραμένει, με βάση τα τωρινά δεδομένα, μία συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσουν τρόπους περιορισμού της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί την οικονομία με ύφεση.

Η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα 27 κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο με γνώση του θέματος.

Οι υποστηρικτές της επιβολής πλαφόν έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το δυνητικό εύρος και το σχεδιασμό του, ενώ οι αντίθετοι ανησυχούν για τη διακύβευση της ασφάλειας των προμηθειών, αφότου η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειές της στην Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνουν μια σειρά μέτρων για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ένωσης και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα την οικονομική της ισχύ στη διαπραγμάτευση συμβάσεων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του μηχανισμού της ΕΕ για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για το LNG αφού το σημερινό σημείο αναφοράς, ο δείκτης ΤΤF, δεν αντικατοπτρίζει τα νέα δεδομένα.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τις συνομιλίες πιθανότατα να διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ. Θα προηγηθεί πρόταση της Κομισιόν για μια σειρά μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου στις 18 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες θα δώσουν μια πολιτική καθοδήγηση σχετικά με το πακέτο μέτρων, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί – και ενδεχομένως τροποποιηθεί – από τους υπουργούς Ενέργειας για να τεθεί σε ισχύ.

Πλαφόν στις τιμές

Η Επιτροπή σηματοδότησε αυτή την εβδομάδα ότι θα εξετάσει εάν θα υποβάλει νομοθεσία που θα περιορίζει προσωρινά την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα περιορισμένο πλαφόν, που θα μπορούσε να βασιστεί στο μηχανισμό που ήδη υπάρχει στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εξακολουθεί να αμφισβητείται από ορισμένα κράτη μέλη.

Ενώ μια ολοκληρωμένη λύση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην ΕΕ, έχει γίνει κατανοητό ότι η ένωση χρειάζεται μια σειρά μέτρων για να μετριάσει τον αντίκτυπο της κρίσης σε επιχειρήσεις και καταναλωτές που συμπιέζονται από τους υψηλούς λογαριασμούς. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι τα σχέδιά τους θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ευμετάβλητη αγορά, παρόμοιο με εκείνο που είχε η δέσμευση της G7 να εργαστεί για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου που ώθησε προς τα κάτω το κόστος του αργού.

Για να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές στις διαπραγματεύσεις με εναλλακτικούς προμηθευτές, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί επίσης να υποστηρίξουν την ενίσχυση της πλατφόρμας για κοινές αγορές και την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις συνομιλίες, είπε ο αξιωματούχος. Ενδέχεται να υποστηρίξουν την υποχρεωτική συμμετοχή των ενεργειακών εταιρειών σε αγορές προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ανέφικτο το πλαφόν στις τιμές αερίου και πετρελαίου

Ενεργειακή Κρίση: Nέες προτάσεις από Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες στην Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Κοινές αγορές στην Ε.Ε. πριν το καλοκαίρι – Άγνωστο ακόμη το πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News