Business & Finance Παρασκευή 14/10/2022, 12:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Μέσα στο 2023 έρχεται και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της

ΕΚΤ: Μέσα στο 2023 έρχεται και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της

Είναι πλέον κάτι περισσότερο από σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μπει σε τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, αυξάνοντας τόσο τα επιτόκια και τερματίζοντας τις αγορές ομολόγων. Αυτές οι αγορές ομολόγων έχουν διαμορφώσει ούτε λίγο ούτε πολύ ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ύψους 3,3 τρισ. ευρώ, για το οποίο έφθασε η ώρα να περιορισθεί και αυτό στο πλαίσιο της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη Φρανκφούρτη στο Reuters. 

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να επαναεπενδύει τα ομόλογα που λήγουν και τα οποία έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων για εκτεταμένη χρονική περίοδο μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Πλέον οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη ξεκινήσει και το επιτόκιο αναφοράς μπορεί να ανέλθει στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, επομένως έχει έρθει η ώρα να μπει τέλος στις επανεπενδύσεις. 

Όπως αναφέρουν οι πηγές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συζήτησαν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου και κατέληξαν ότι αυτό θα μπορούσε να αρχίσει κάποια στιγμή στο β΄ τρίμηνο του 2023, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε ήδη να αλλάξει την καθοδήγησή της σχετικά με τις επανεπενδύσεις στη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου και στη συνέχεια να παράσχει ένα λεπτομερές σχέδιο πιθανώς τον Δεκέμβριο αν και πιο πιθανό φαντάζει ο Φεβρουάριος.

Μια παρουσίαση στη συνάντηση της κεντρικής τράπεζας στην Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου έβαζε τέλος στις πλήρεις επανεπενδύσεις το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ωστόσο να μην εμφανίζονται σύμφωνοι σχετικά με το πότε ακριβώς θα έρθει το τέλος αυτό. 

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι αγορές είναι τεταμένες, επομένως δεν υπάρχει νόημα να δοκιμάζονται οι επενδυτές με ένα πρόωρο σχέδιο επανεπένδυσης. Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά της Βρετανίας, η οποία ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά ομολόγων, ανησύχησε έντονα τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Τα «γεράκια» οι υποστηρικτές δηλαδή της αυστηρότερης πολιτικής, φάνηκαν επίσης να συμφωνούν με αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις αυξήσεις επιτοκίων και αντιμετωπίζουν το θέμα του χαρτοφυλακίου ως δευτερεύον. 

Κάποιοι φοβούνται ότι εάν η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ξεκινήσει σύντομα, μπορεί να λειτουργήσει ως επιχείρημα για επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων. Τα γεράκια θεωρούν ότι τα επιτόκια είναι το πιο δραστικό κανάλι της νομισματικής πολιτικής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

FT: Πλησιάζει η ώρα για συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ;

ΕΚΤ: Οι προοπτικές ύφεσης ανοίγουν τον δρόμο για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων;

ΕΚΤ: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός ακόμη κι αν κινδυνεύει η ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News