Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Με κέρδη 2% οι τιμές υπό τον φόβο ελλείψεων σε καύσιμα

Πετρέλαιο: Με κέρδη 2% οι τιμές υπό τον φόβο ελλείψεων σε καύσιμα

Με κέρδη έκλεισε η αγορά πετρελαίου, καθώς τα χαμηλά αποθέματα του ντίζελ εν όψει του χειμώνα στις ΗΠΑ πυροδότησαν αγοραστικό ενδιαφέρον και αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες που πυροδοτήθηκαν από τις ανησυχίες για ύφεση και συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,3% στα 94,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 89,11 δολάρια με άνοδο 2,1%. 

Τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 7 Οκτωβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. 
 
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα κάμψει τη ζήτηση για καύσιμα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση, ειδικά μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός θα ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το 4,5% που κάνουν λόγο οι προβλέψεις. Αντίστοιχα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι τιμές βενζίνης παραμένουν υπερβολικά ακριβές και θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα συζητήσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους. 

«Η προοπτική μίας βιώσιμης ανάπτυξης επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, του συνεχιζόμενου κόστους δανεισμού, του ισχυρού δολαρίου και των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα», ανέφερε ο αναλυτής της PVM Τάμας Βάργκα. 
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News