Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 22:26
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΗΠΑ: Ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία να αναβάλει για ένα μήνα την απόφαση

ΗΠΑ: Ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία να αναβάλει για ένα μήνα την απόφαση

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, να καθυστερήσει για ένα μήνα την απόφαση για την παραγωγή, όπως ανακοίνωσε το βασίλειο. 

Οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν και στις αρχές Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020, της τάξης των 2 εκατ.βαρελιών ημερησίως, αρχής γινομένης από το Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει πιο περιορισμένη προσφορά και υψηλότερες τιμές σε μία περίοδο που ο ήδη επίμονος πληθωρισμός και οι ανησυχίες για ύφεση δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση. Η απόφαση αυτή εξόργισε την Ουάσιγκτον η οποία έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το βασίλειο. 

Ουσιαστική, το αίτημα του Λευκού Οίκου ήταν αναβολή της απόφασης για μετά τις εκλογές του Κογκρέσου. Η κυβέρνηση του Ριάντ υπεραμύνθηκε της απόφασής της και ανέφερε ότι όλες οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ βασίζονται στις οικονομικές προβλέψεις και στις ανάγκες. 

«Η κυβέρνηση του βασιλείου είχε ξεκαθαρίσει μέσω των συνεχών διαβουλεύσεων με την αμερικανική κυβέρνηση ότι όλες οι οικονομικές αναλύσεις συνηγορούσε στο ότι η αναβολή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για ένα μήνα είχε αρνητικές οικονομικές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ριάντ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου αποστασιοποιήθηκε από όλα όσα ειπώθηκαν και κατηγόρησε το βασίλειο ότι στηρίζει τα έσοδα της Ρωσίας περιορίζοντας τον αντίκτυπο των Δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σαουδάραβες υπογράμμισαν – κατ΄ιδίαν και δημοσίως – την πρόθεσή τους να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, για την οποία γνώριζαν ότι θα ενδυνάμωνε τα έσοδα της Ρωσίας και θα υπονόμευε τη λειτουργικότητα των κυρώσεων. Αυτό είναι λάθος κατεύθυνση. Παρουσιάσαμε στη Σαουδική Αραβία ανάλυση που έδειχνε ότι δεν υπάρχει βάση στην αγορά για μείωση της παραγωγής και ότι θα μπορούσαν άνετα να περιμένουν έως την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. 

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε, χωρίς να προβεί σε παραδείγματα, ότι και άλλες χώρες του καρτέλ ήταν αντίθετες στην κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και επανέλαβε τη δέσμευση του Μπάιντεν για επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ριάντ. 

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ρωγμές στην 80 χρονη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν πόσο λίγο έλεγχο ασκεί πλέον η Ουάσιγκτον στη Σαουδική Αραβία και στην ενεργειακή πολιτική του ΟΠΕΚ. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News