Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 18:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Μόσχα έχει διατυπώσει εγγράφως ανησυχίες στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και είναι έτοιμη να μην προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας τον επόμενο μήνα, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, άνοιξε το δρόμο στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που παρέμεναν αποκλεισμένα από την ρωσική εισβολή. Η Μόσχα κέρδισε εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η συμφωνία βοήθησε στην αποσόβηση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης: η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η Ρωσία είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας λιπασμάτων. Αλλά η Μόσχα έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση λιπασμάτων και τροφίμων.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκατίλοφ τόνισε ότι η Μόσχα παρέδωσε χθες Τετάρτη μια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία παραθέτει έναν κατάλογο παραπόνων. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν τη Μόσχα την Κυριακή για να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας.

«Αν δούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τη ρωσική πλευρά της συμφωνίας – εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων – τότε μας συγχωρείτε, θα πρέπει να τη δούμε αυτή με διαφορετικό τρόπο», είπε.

Αρνήθηκε να δώσει αντίγραφο της επιστολής. Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Σε ερώτηση αν η Ρωσία ενδέχεται να αρνηθεί να υποστηρίξει την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά λόγω των ανησυχιών, είπε: «Υπάρχει μια πιθανότητα… Δεν είμαστε ενάντια στις παραδόσεις σιτηρών, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να είναι ισότιμη, θα πρέπει να είναι δίκαιη και να εφαρμόζεται δίκαια από όλες τις πλευρές».

Ο Γκατίλοφ, διπλωμάτης καριέρας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας πριν αναλάβει το πόστο του πρεσβευτή στον ΟΗΕ, τόνισε ότι βλέπει να εξασθενούν οι προοπτικές για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για τον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία. Ανέφερε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως η έκρηξη σε γέφυρα προς την Κριμαία.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS