Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Φοβούνται ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

ΗΠΑ:  Φοβούνται ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το σχέδιό τους για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, έπειτα από την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο, που επιδιώκει να διατηρήσει αρκετές προμήθειες από τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά ώστε να αποτρέψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, έχει γίνει πιο πολύπλοκο και αποτελεί το αντικείμενο έντονης διπλωματίας με τους Ευρωπαίους, αναφέρει το Bloomberg. Οι προοπτικές του έχουν πλέον υπονομευθεί από την κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Παρόλα αυτά, πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι το σχέδιο για το πλαφόν προχωρά, έχοντας τη στήριξη  της αμερικανικής κυβέρνησης και πολλών συμμάχων.  Η πρόταση θεωρείται ως η καλύτερη δυνατή επιλογή στην έτσι και αλλιώς δύσκολη προσπάθεια για τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχει αυξήσει την αστάθεια στις αγορές, με αποτέλεσμα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο να κινδυνεύει να οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ολοένα και περισσότερο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αντιδράσει με αντίποινα, διακόπτοντας τις προμήθειες.

Ο Πούτιν έχει πει ότι η χώρα του δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε κανένα έθνος που συμμετέχει στο σχέδιο του πλαφόν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρώπη: Πόσο μειώθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Τα ποσοστά

ΕΕ: Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για την εφαρμογή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΟΠΕΚ+: Σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση – Έντονη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News