Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας παίζει τον Σκρουτζ

Η πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας παίζει τον Σκρουτζ

Κατηγορίες ότι αρνείται να καταβάλλει τον «πραγματικό μισθό διαβίωσης» δέχθηκε η πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας, της οποίας η περιουσία διογκώθηκε κατά 11,5 δισ. στερλίνες μέσα σε ένα χρόνο.

Ο λόγος για την οικογένεια Hinduja, τα μέλη της οποίας αναδείχθηκαν ως τα πλουσιότερα άτομα στη χώρα σύμφωνα με τους Sunday Times. Η οικογένεια φέρεται να αρνείται να δώσει αύξηση αντίστοιχη με την άνοδο του πληθωρισμού στους εργαζομένους της εταιρείας κρατικών υπηρεσιών Hinduja Global Services (HGS), όπου κατέχει μερίδιο πλειοψηφίας. Σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την HGS για τον έλεγχο ποινικών μητρώων εργαζομένων οι οποίοι ενδέχεται να προσληφθούν.

Οι μισθοί

Σύμφωνα με τον Guardian, το κατώτατο ωρομίσθιο στην HGS τίθεται στις 9,75 στερλίνες την ώρα. Είναι μεν υψηλότερο από τον νόμιμο κατώτατο των 9,5 λιρών για άτομα άνω των 23 ετών, αλλά χαμηλότερο από τον «πραγματικό μισθό διαβίωσης» (real living wage), ο οποίος υπολογίζεται ανεξάρτητα από τον οργανισμό Living Wage Foundation με βάση το κόστος ζωής. Βάσει της τελευταίας εκτίμησης, ο πραγματικός μισθός διαβίωσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα από 9,9 λίρες σε 10.9 λίρες την ώρα για εργαζομένους εκτός Λονδίνου.

«Είναι απογοητευτικό που οι πολυδισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της HGS εξακολουθούν να αρνούνται να δώσουν στο σκληρά εργαζόμενο προσωπικό μία αξιοπρεπή αύξηση. Εκτιμάται πως η προσωπική τους περιουσία ανέρχεται σε τουλάχιστον 28,5 δισ. λίρες, άρα μπορούν σίγουρα να τα δώσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων.

«Τα μέλη μας είναι αγανακτισμένα και θυμωμένα για την απροθυμία τους να πληρώσουν δίκαια και είναι πολύ προετοιμασμένα να αγωνιστούν σε βάθος χρόνου. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η οικογένεια Hindujas θα έπρεπε να σταματήσει να παίζει τον Σκρουτζ και να δώσει αύξηση στο προσωπικό της», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

«Κυνηγητό» με τον πληθωρισμό

Η HGS, η οποία βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ομίλου Hinduja, προχώρησε σε αύξηση 3,25% φέτος τον Απρίλιο. Πλέον η αύξηση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, ο οποίος άγγιξε το 9,9% και αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη υψηλότερα αυτό τον μήνα. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι «έχουν υποστεί αρκετά» και προγραμματίζουν την τρίτη απεργία από τις αρχές του Αυγούστου. Πλέον ζητούν τουλάχιστον 10,9 λίρες την ώρα, επίδομα ασθενείας, δικαίωμα άδειας 27 ημερών τον χρόνο, διαλείμματα επί πληρωμή και καλύτερη ασφάλεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 500 ευρώ/μήνα ζητούν τα συνδικάτα

Ευρώπη: Απότομη πτώση της αξίας των κατώτατων μισθών

Εργαζόμενοι: Έρχεται νέο κύμα παραιτήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News