Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 22:11
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

E.E.: Σχέδιο για υποχρεωτική προμήθεια φυσικού αερίου μέσω κοινής πλατφόρμας

E.E.: Σχέδιο για υποχρεωτική προμήθεια φυσικού αερίου μέσω κοινής πλατφόρμας

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αναγκάσουν τα κράτη μέλη να προτείνουν εταιρείες ενέργειας που θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση των τιμών της ενέργειας στο μπλοκ των 27 μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιο για τη δημιουργία πλατφόρμας για κοινές αγορές φυσικού αερίου την Άνοιξη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου που αποσκοπεί στον απογαλακτισμό της ηπείρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Παρά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου από την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα παραμένει μέχρι στιγμής αχρησιμοποίητη και περιλαμβάνει εταιρείες από μόλις πέντε χώρες.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θέλουν τώρα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε έκτακτη νομοθεσία που θα απαιτούσε από ενεργειακές εταιρείες της Ε.Ε. να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για ένα μέρος των αγορών τους.

Η ΕΕ εισήγαγε 345 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021, εκ των οποίων το 45% μέσω αγωγού από τη Ρωσία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Η Ρωσία έχει μειώσει δραστικά τις ροές, αφήνοντας τις εταιρείες να υποβάλλουν προσφορές για φυσικό αέριο στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν πιστεύουν ότι η αναγκαστική χρήση της συλλογικής διαπραγματευτικής δύναμης του μπλοκ θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολλές εκ των οποίων προσφέρουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να μειώσουν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, να επιτύχουν καλύτερη συμφωνία για τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές. 

Ωστόσο, ορισμένες από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της περιοχής δεν έχουν πειστεί ότι η ύπαρξη ενός μόνο ευρωπαίου αγοραστή θα μειώσει το κόστος, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται στις διεθνείς αγορές.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει αναγκαστικές τις κοινές αγορές χρησιμοποιώντας το ίδιο άρθρο της συνθήκης έκτακτης ανάγκης στις οποίες βασίστηκαν προτάσεις για έκτακτους φόρους στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την ταχεία εφαρμογή των νέων κανονισμών, με την έγκριση τους από μια πλειοψηφία των κρατών μελών χωρίς να χρειάζεται τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνήσει για τη νομοθεσία.

Οι Βρυξέλλες θα χρειατεί να εξασφαλίσουν ευρεία υποστήριξη από τα κράτη μέλη για να εγκριθεί η νομοθεσία, κάτι που δεν είναι εξασφαλισμένο. Ωστόσο, δύο διπλωμάτες της Ε.Ε. εξέφρασαν την πεποίθηση ότι υπάρχει επαρκής στήριξη για το μέτρο. Η Γερμανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι στηρίζει τις κοινές αγορές φυσικού αερίου. 

Οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να παρακολουθούν τη ζήτηση από κάθε χώρα και να διαπραγματεύονται με τους προμηθευτές για να αγοράζουν φυσικό αέριο και να γεμίζουν τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι εμπορικοι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τις αποθήκες και τα μέλη της πλατφόρμας θα μπορούν ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν επιδοτήσεις για να καλύπτουν το κόστος της αποθήκευσης. Πάντως, η πλατφόρμα δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των τιμών έως το 2023. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News