Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατά 1 εκατ. το τρίμηνο

S&P Global: Μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατά 1 εκατ. το τρίμηνο

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να δουν την παραγωγή τους να μειώνεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο οχήματα ανά τρίμηνο αρχής γινομένης από τα τέλη του τρέχοντος έτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί έως τα τέλη του 2023, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να πιέζει την αλυσίδα προσφοράς, σύμφωνα με την S&P Global. 

Οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά μέρη και η περιορισμένη προσφορά αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες από το Νοέμβριο έως την Άνοιξη του 2023, ειδικά εάν υπάρξουν περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.  

«Οι πιέσεις στην αλυσίδα προσφοράς της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι έντονες. Οι μονάδες παραγωγής ενδεχομένως να χρειαστεί να σταματήσουν τις παραδόσεις ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων λόγω των ελλείψεων σε μεμονωμένα ανταλλακτικά μέρη», αναφέρει ο αναλυτής Έντγουιν Πόουπ. 

Σύμφωνα με την S&P Global, οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά μέρη και η συμφόρηση σε επίπεδο προσφοράς θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπές στην παραγωγή αντίστοιχες με αυτές που συνέβησαν στη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο οίκος προβλέπει ότι οι μονάδες της Ευρώπης θα μπορούσαν να παράγουν 4 έως 4,5 εκατ. οχήματα ανά τρίμηνο. Εάν όμως υπάρχουν ελλείψεις σε ενέργεια, τότε η παραγωγή αυτή θα μπορούσε να μειωθεί στα 2,8 εκατ. οχήματα ανά τρίμηνο, που σημαίνει 4,8 έως 6,8 εκατ. οχήματα σε χαμένη παραγωγή σε ετήσια βάση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News