Business & Finance Τρίτη 11/10/2022, 10:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντίμον: Η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – Σε 6 με 9 μήνες στις ΗΠΑ

Ντίμον: Η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – Σε 6 με 9 μήνες στις ΗΠΑ

Μέχρι τα μέσα του 2023 οι ΗΠΑ και η διεθνής οικονομία θα βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος προειδοποίησε χθες για έναν «πολύ, πολύ σοβαρό» συνδυασμό κινδύνων.

Παρότι κατά τον ίδιο στην τρέχουσα φάση η αμερικανική οικονομία έχει καλές επιδόσεις και οι καταναλωτές αναμένεται να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την κρίση του 2008, η επιδείνωση πρόκειται να φανεί σύντομα. Ο Ντάιμον θεωρεί ότι μεταξύ των πιο επικίνδυνων παραγόντων που θα «χτυπήσουν» την οικονομία είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων πέραν του προσδοκώμενου, το αβέβαιο αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης και βέβαια οι επιδράσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σπρώξουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – εννοώ, η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – και είναι πιθανό να ρίξουν τις ΗΠΑ σε ένα είδος ύφεσης σε έξι με εννιά μήνες από τώρα», δήλωσε ο Ντάιμον.

Σημειώνεται πως ο CEO της JPMorgan είναι μόλις ένας από τους πολλούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς που «βλέπουν» ύφεση μεσοπρόθεσμα, όσο η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα για τη Fed, ο Ντάιμον δήλωσε ότι καθυστέρησε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Σήμα» για ύφεση από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Τι συμβαίνει στις αγορές όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια: Το μάθημα της ιστορίας

El-Erian: Τα 2 λάθη της Fed που φέρνουν την ύφεση – Μπορούσε να αποφευχθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News