Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπερνάνκι: Προσοχή στους κινδύνους για κρίση εν μέσω πολέμου και του ισχυρού δολαρίου

Μπερνάνκι: Προσοχή στους κινδύνους για κρίση εν μέσω πολέμου και του ισχυρού δολαρίου

Έκκληση στους διαμορφωτές πολιτικής να παρακολουθούν στενά την όποια επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών ανά τον κόσμο απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, που κέρδισε σήμερα το Νόμπελ Οικονομικών για την έρευνά του για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών κρίσεων. 

«Ακόμη και αν τα οικονομικά προβλήματα δεν ξεκινήσουν ένα επεισόδιο, με την πάροδο του χρόνου, εάν το επεισόδιο επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες, μπορεί να μεγαλώσουν το πρόβλημα και να το εντείνουν, οπότε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει πραγματικά να προσέξουμε», δήλωσε ο Μπερνάνκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, όπου είναι ανώτερος συνεργάτης.

Παρότι το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ΄ό,τι ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 2000, σημείωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποστούν πιέσεις από τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία, ενώ οι αναδυόμενες αγορές πιέζονται ήδη από το πολύ ισχυρό δολάριο και τις εκροές κεφαλαίου, υπογράμμισε. 

«Σήμερα, ενώ υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις ΗΠΑ, είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου με την αντίστοιχη που είχαμε πριν από 14 χρόνια», τόνισε ο Μπερνάνκι. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News