Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 21:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαρλς Έβανς, Fed: Προτεραιότητα η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται

Ο Έβανς είπε ότι βλέπει κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνονται. Υποστήριξε μια στάση πολιτικής όπου η Fed φέρνει τα επιτόκια σε ένα περιοριστικό επίπεδο στο οποίο μπορεί να παρακολουθεί τον αντίκτυπο.

Τσαρλς Έβανς, Fed: Προτεραιότητα η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα τηρεί σταθερά τη δέσμευσή της να μειώσει τον πληθωρισμό, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.

Μιλώντας τρεις εβδομάδες πριν την αναμενόμενη από τη Fed έγκριση της τέταρτης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είπε στο CNBC ότι ελπίζει να ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημιά.

«Τελικά, ο πληθωρισμός είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας», είπε ο Έβανς κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης στο «Squawk on the Street». «Η σταθερότητα των τιμών θέτει τις βάσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη στο μέλλον», πρόσθεσε

Οι αγορές θα δουν τους δείκτες τιμών παραγωγού και καταναλωτή που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Και οι δύο παρουσιάζουν αυξήσεις στο κόστος ζωής κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε την Παρασκευή ότι οι μισθοί για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις αυξήθηκαν κατά 263.000 τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, που αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 1969. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν προειδοποιήσει ότι μιλήσει για επώδυνα μέτρα από τις προσπάθειες της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ανεργίας.

«Αν η ανεργία αυξάνεται, είναι ατυχές. Αν ανέβει πολύ, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο», είπε ο Έβανς. «Αλλά η σταθερότητα των τιμών κάνει το μέλλον καλύτερο».

Η Fed αντιμετώπισε ένα νέο κύκλο κριτικής τη Δευτέρα από την ιδρυτή της ARK Investment Management, Cathie Wood, αυτή τη φορά, η οποία σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είπε ότι ανησυχεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων καθώς «βασίζονται σε δεδομένα που κοιτάζουν προς τα πίσω και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε αποπληθωριστική κατάρρευση».

Ο Έβανς είπε ότι βλέπει κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνονται. Υποστήριξε μια στάση πολιτικής όπου η Fed φέρνει τα επιτόκια σε ένα περιοριστικό επίπεδο στο οποίο μπορεί να παρακολουθεί τον αντίκτυπο.

Ο Έβανς δεν είναι ψηφοφόρος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που ορίζει τα επιτόκια και έχει δηλώσει ότι εγκαταλείπει τη θέση του στις αρχές του 2023.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS