Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 18:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανοιχτός» στην προοπτική ευρωομολόγου ο Σολτς – Αντιδρούν οι αγορές

«Ανοιχτός» στην προοπτική ευρωομολόγου ο Σολτς – Αντιδρούν οι αγορές

O καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι έτοιμος να αντιστρέψει την πάγια αρνητική στάση της Γερμανίας και να υποστηρίξει την έκδοση ενός ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, αρκεί τα χρήματα να διατεθούν στα μέλη της Ευρωζώνης ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις, σύμφωνα με Bloomberg. 

O Σολτς εμφανίστηκε ανοιχτός σε αυτή την προοπτική στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αυτή η αλλαγή στάσης έρχεται μετά από την έντονη κριτική που δέχτηκε η Γερμανία για το πακέτο μέτρων στήριξης, ύψους 200 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε και το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον οικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης. 

Η έκδοση ενός ευρωομολόγου μπορεί να σηματοδοτήσει μια δραματική αλλαγή στάσης για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία μαζί με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, παραμένει σταθερά αρνητική σε μια τέτοια προοπτική. 

Η αντίδραση των αγορών 

Οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις στις αγορές ομολόγων, επηρεάζοντας αρνητικά τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και δη τα Γερμανικά. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη ευνοεί τα ομόλογα του Ευρωπαικού Νότου γεγονός που αντανακλάται στην υποχώρηση που παρουσίασε σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,92% από 4,74% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,66% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετους περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 4,67%, με το spread έναντι των γερμανικών 10ετών να περιορίζεται κάτω από τις 240 μονάδες βάσης. 

Στον «πυρήνα», το κόστος δανεισμού στη 10ετία ξέφυγε προς στιγμή στο 2,35% υψηλό 11 ετών, για να κλείσει οριακά χαμηλότερα στο 2,34% με άνοδο 15 μονάδων βάσης. Αρχικά, κινείτο πτωτικά, καθώς η κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε ωθήσει αρχικά τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. 

  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News