Business & Finance Κυριακή 9/10/2022, 08:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Γέλεν: Ο ΟΠΕΚ+ δεν βοηθάει την παγκόσμια οικονομία

Τζ. Γέλεν: Ο ΟΠΕΚ+ δεν βοηθάει την παγκόσμια οικονομία

Επικριτική αναφορικά με τον ΟΠΕΚ+ και την απόφασή του να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως εμφανίσθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times η οποία δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, χαρακτήρισε την απόφαση του οργανισμού άσκοπη, ενώ όπως τόνισε δεν βοηθάει την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», υπογράμμισε η Τζάνετ Γέλεν στη συνέντευξή της.

Υπενθυμίζεται ότι τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής πετρελαίου από το 2020 και συγκεκριμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ στην τελευταία του συνεδρίαση, στην προσπάθειά του να συγκρατήσει την διολίσθηση των τιμών. Η μείωση θα λάβει χώρα αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Παρότι πρόκειται για σημαντική μείωση της παραγωγής, η πραγματική συρρίκνωση αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερη, αφού οι πετρελαιοπαραγωγοί ήδη αδυνατούν να φτάσουν τους στόχους που τέθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η πραγματική μείωση θα είναι της τάξης των 800.000 βαρελιών την ημέρα.

Παράλληλα, η Τζάνετ Γέλεν άσκησε κριτική επίσης στους συμμάχους, λέγοντας ότι καθυστερούν να στείλουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Ο ρυθμός μεταφοράς χρημάτων στην Ουκρανία είναι πολύ αργός», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι ορισμένες χώρες που έχουν υποσχεθεί βοήθεια δεν την έχουν ακόμη εκταμιεύσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, FT

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

ΟΠΕΚ+: Σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση – Έντονη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ

Νόβακ: H Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της εάν επιβληθεί πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News