Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 14:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι χώρες για πλαφόν και μέτρα στήριξης

Σύνοδος Κορυφής: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι χώρες για πλαφόν και μέτρα στήριξης

Οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και τα εθνικά πακέτα διάσωσης αναζωπυρώθηκαν την Παρασκευή στην άτυπη συνάντησή τους στην Πράγα.

Δεκαπέντε κράτη της ΕΕ ζητούν ένα ανώτατο όριο τιμών στο αέριο, αλλά δεν συμφωνούν στις λεπτομέρειες για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτό. Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε οποιοδήποτε πλαφόν, καθώς ανησυχούν ότι αυτό θα τις δυσκολέψει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες αερίου ενόψει του χειμώνα και θα εξουδετερώσει τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Karle Nehammer είπε ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμής πρέπει να επινοηθεί και να εφαρμοστεί με τρόπο που να υποστηρίζει τους προμηθευτές ενέργειας. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και θα είναι έντονες γιατί… στόχος μας είναι να στηρίξουμε… παρόχους ενέργειας με αυτό, ώστε να μην μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιορισμό των τιμών του αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ο Λεττονός Krisjanis Karins είπε ότι ένα ανώτατο όριο θα ήταν «θαυμάσιο», εφόσον θα διασφαλίζονται οι προμήθειες από τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε ότι δεν αναμένεται απόφαση την Παρασκευή, αλλά ελπίζει ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα οδηγήσει σε συμφωνία στην επόμενη συνάντησή τους στις 20-21 Οκτωβρίου.

«Η ενεργειακή κρίση είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Michel, προσθέτοντας ότι ελπίζει να προχωρήσουν οι συνομιλίες για τη μείωση της ζήτησης, την εξασφάλιση των προμηθειών και τη μείωση των τιμών. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki τα έβαλε με την Γερμανία που ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ για να θωρακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Morawiecki αργά την Πέμπτη. «Οι Ιταλοί δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, οι Γάλλοι δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, οι Πολωνοί δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αλλά αυτοί μπορούν να το κάνουν».

«Αν αυτή είναι η ίση και δίκαιη μεταχείριση της αρχής της κοινής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε λυπάμαι πολύ, αλλά υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω», είπε.

Ο Βέλγος Alexander De Croo διαφώνησε, ωστόσο, λέγοντας ότι τα μεγάλα εθνικά πακέτα στήριξης είναι απαραίτητα ελλείψει οποιασδήποτε δράσης σε επίπεδο ΕΕ.

«Δεν μπορούσαμε απλώς να αφήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το κρύο», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά η πραγματική λύση είναι να δράσουμε μαζί στην αγορά και τότε αυτά τα μεγάλα (εθνικά) πακέτα στήριξης δεν θα είναι πλέον απαραίτητα».

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης στην Πράγα την παροχή μεγαλύτερη οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός ΕΕ, να σταθούν αλληλέγγυα με την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εχθρικότητα.

Διαβάστε επίσης: 

Μάχη των πλαφόν με στόχο κοινή λύση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Φυσικό αέριο: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για τον «δυναμικό διάδρομο τιμών»

Φυσικό αέριο: Τα τρία «πώς» που θα κρίνουν την απόφαση για το πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News