Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 12:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Μειώνονται τα NPLs των τραπεζών παρά τις προκλήσεις 

EKT: Μειώνονται τα NPLs των τραπεζών παρά τις προκλήσεις 

Περαιτέρω μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στις τράπεζες της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του 2022, σε ένα τρίμηνο στο οποίο η κεφαλαιακή τους επάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτει σήμερα Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ειδικότερα ο μέσος όρος του ποσοστού των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών υποχώρησε στο 1,85% κατά το β΄ τρίμηνο, από 1,95% (ή 2,35% από 2,51% εξαιρουμένων των ταμειακών υπολοίπων). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό πλέον βρίσκεται υπό του 10% και είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πίσω από αυτό της Κύπρου.

EKT: Μειώνονται τα NPLs των τραπεζών παρά τις προκλήσεις -1 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ελαφρά άνοδος καταγράφηκε στα δάνεια τα οποία παρουσιάζουν αισθητή αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, με τον μέσο όρο του ποσοστού τους να διαμορφώνεται στο 9,72%, από 9,28% το α΄ τρίμηνο του 2022. 

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, καθώς ο δείκτης Common Equity Tier 1 διαμορφώθηκε στο 14,96% από 14,99%, όταν το β΄ τρίμηνο του 2021 ο ίδιος δείκτης είχε ανέλθει στο 15,60%. 

Από την άλλη, αυξητικά κινήθηκε η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς το β΄ τρίμηνο ανέβηκε στο 7,62%, από 6,04% ένα τρίμηνο νωρίτερα και 6,92% το β΄ τρίμηνο του 2021.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πιο «σφιχτές» οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια το γ΄ τρίμηνο

Β. Ράπανος: Καμπανάκι για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Κόκκινα δάνεια: Alert από τις εταιρείες διαχείρισης προς ευάλωτους οφειλέτες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News