Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 13:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόθεση Twitter: Οι νικητές και οι χαμένοι από την «κωλοτούμπα» του Μασκ

Υπόθεση Twitter: Οι νικητές και οι χαμένοι από την «κωλοτούμπα» του Μασκ

Ξαφνικά αναβίωσε η προσφορά του Έλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, λίγο πριν ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη με την τεχνολογική εταιρεία για την αρχική υπαναχώρησή του από την συμφωνία. Η «κωλοτούμπα» στην πολύκροτη υπόθεση Twitter θα αφήσει κάποιους νικητές και πολλούς χαμένους, μεταξύ των οποίων και ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης.

Οι χαμένοι

Ο Έλον Μασκ

Αφενός είναι σπάνιο φαινόμενο για τον δισεκατομμυριούχο να παραδέχεται την ήττα του, αφετέρου η οικονομική του θέση πλέον είναι δυσμενέστερη. Λόγω της αναστάτωσης γύρω από τη συμφωνία εξαγοράς, η μετοχή της Twitter είχε χάσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της αξίας της από την αρχική πρόταση. Παρότι χθες ανέκαμψε, πολλοί υποστηρίζουν ότι το τίμημα της εξαγοράς είναι πλέον εξαιρετικά υψηλό ιδίως έναντι των μετοχών των ανταγωνιστών της Twitter, όπως η Meta και η Snap.

Στο μεταξύ διολίσθησε κατά περίπου 28% και η μετοχή της Tesla, η οποία συνδέεται με την περιουσία του Μασκ. Στα «χαρτιά» η περιουσία του Μασκ είναι περίπου 30 δισ. δολάρια μικρότερη από την υποβολή της πρότασης. Επίσης, η στάση του Μασκ τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει επηρεάσει και τη λειτουργία της Twitter.

Οι τράπεζες

Έπειτα από μήνες κλητεύσεων και πισωγυρισμάτων, οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία, μεταξύ αυτών η Morgan Stanley και η Bank of America, είναι ανάμεσα στους χαμένους. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εν μέσω ενός πολύ χειρότερου περιβάλλοντος για τις τράπεζες, αφού υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων και για το σενάριο ύφεσης. Η ζημία για τις τράπεζες μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός αυτού, κατά την ανακριτική διαδικασία, οι επενδυτές, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, και ο CEO της Morgan Stanley, James Gorman, υποχρεώθηκαν να «βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα», καθώς δημοσιεύθηκαν τα μηνύματά τους με τον Μασκ.

Εργαζόμενοι του Twitter

Εκτός της αβεβαιότητας που έσπειρε η υπαναχώρηση του Μασκ, το Twitter αποφάσισε να κάνει παύση στη διαδικασία προσλήψεων και απολύσεων τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι διαδικασίες πρόκειται να επανεκκινήσουν σύντομα, ενώ αναμένονται περισσότερες απολύσεις: η εταιρεία «οφείλει να γίνει υγιής» δήλωσε ο Μασκ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο πιέσεων που άσκησε για μείωση του κόστους.

Οι νικητές

Το Twitter

Μία από τις ελάχιστες εταιρείες που βγαίνουν νικητές από την υπόθεση είναι η Twitter, η οποία όμως εξακολουθεί να ζημιώνεται σε έναν βαθμό. Ενδεικτικά, το κόστος των δικαστικών εξόδων θα είναι υπέρογκο, ενώ θα πρέπει να βγει από το κλίμα αβεβαιότητας που την περιβάλλει τους τελευταίους μήνες. Επίσης, στο μέλλον της εταιρείας βρίσκεται πλέον ο Μασκ, ένας αγοραστής που προκάλεσε επί μήνες τριγμούς στην εταιρεία.

Οι μέτοχοι του Twitter

Ιδίως όσοι αγόρασαν μετοχές εν μέσω της κρίσης θα ευνοηθούν ιδιαίτερα, αφού η συμφωνία ενδέχεται να βγάλει μεγάλο κέρδος. «Πληρώνει μεταξύ 50% και 75% περισσότερο για αυτή την εταιρεία», δήλωσε στο Business Insider ο Derek Horstmeyer, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο John Mason, αναφερόμενος στον Μασκ.

Ο CEO του Twitter

Ο λόγος για τον Parag Agrawal, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εντάσεων απεδείχθη επαγγελματικός και συνεπής, ακόμη και μετά τη δημοσίευση των προσωπικών μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει με τον Μασκ. «Έχεις το ελεύθερο να τουιτάρεις “Πεθαίνει το Twitter;” και οτιδήποτε άλλο για την εταιρεία. Αλλά είναι ευθύνη μου να σου πω ότι δεν με βοηθά να βελτιώσω το Twitter στο τρέχον περιβάλλον», είχε δηλώσει ο ίδιος μεταξύ άλλων στον Μασκ, σύμφωνα με τα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν. Ωστόσο, είναι πιθανό πως εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, ο Agrawal θα φύγει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Δικηγόροι

Το Twitter και ο Μασκ απασχολούν τουλάχιστον 50 δικηγόρους από κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Business Insider, ο Μασκ εκτιμάται πως θα διοχετεύσει συνολικά περίπου 30 εκατ. δολάρια για νομικές υπηρεσίες. Σε τέτοιου είδους εταιρείες, οι senior partners μπορεί να παίρνουν έως και 2.500 δολάρια την ώρα. «Αυτοί θα βγάλουν μία περιουσία», δήλωσε για τους δικηγόρους ο Harry Kraemer, καθηγητής management και στρατηγικής στο Northwestern University.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στο Twitter εάν το αγοράσει ο Μασκ – Έξι προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Και ξαφνικά ο Έλον Μασκ θέλει και πάλι το Twitter – Αναβιώνει το deal των 44 δισ.

Ο Elon Musk μας τρολάρει όλους: Τα 10+1 πιο εξωφρενικά tweets του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News