Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, μια αρνητική επίδοση που σημειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα και σημαίνει ότι το λιανικό εμπόριο στο σύνολο του καλοκαιριού συρρικνώθηκε.

Στην Ελλάδα από την άλλη επικράτησε διαφορετική τάση το καλοκαίρι, καθώς τα στοιχεία του Ιουνίου και του Ιούλιου δείχνουν ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων (δεν είναι ακόμη διαθέσιμα τα στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο). Συγκρινόμενες σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1,8% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχύθηκαν κατά 1,2% και 1,6% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υποχώρησαν στο -0,3% σε μηνιαία και στο -2% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές του Reuters, στις εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,4% σε μηνιαία και 1,7% σε ετήσια βάση. 

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού-1

Η υποχώρηση του Αυγούστου για το σύνολο των λιανικών πωλήσεων σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των καυσίμων αυξήθηκαν, εν μέσω των καλοκαιρινών αδειών των Ευρωπαίων, κατά 3,2% σε μηνιαία και 5,2% σε ετήσια βάση. 

Η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε από την υποχώρηση των τροφίμων, ποτών και ειδών καπνού, κατά 0,6% σε μηνιαία και 2% σε ετήσια βάση.  

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού-2

Εν συγκρίσει με τον Ιούλιο του 2022, η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στις Ολλανδία (-2,2%), Γερμανία (-1,3%) και Μάλτα (-1,1%). Στον αντίποδα η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στις Σλοβενία (+7,0%), Λουξεμβούργο (+3,8%) και Ιρλανδία (+3,5%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, μεγαλύτερη συρρίκνωση στις λιανικές πωλήσεις είδαν οι Δανία (-6%), Ολλανδία (-5,8%) και Φινλανδία (-4,7%). Στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν οι Σλοβενία (+31,8%), στην Πολωνία (+8%) και Κύπρος (+5,1%).

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News