Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 09:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SOS από την ενεργειακή κρίση: Στην Πολωνία καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν

SOS από την ενεργειακή κρίση: Στην Πολωνία καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν

Στην Πολωνία βρίσκονται οι 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών. Όμως εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη: Οι Πολωνοί αναγκάζονται να καίνε τα σκουπίδια τους για να ζεσταθούν.

«Αυτή η χειμερινή σεζόν είναι τόσο κακή ώστε μπορείς να μυρίσεις τα σκουπίδια που καίγονται κάθε μέρα, κάτι που είναι εντελώς νέο», είπε στο Bloomberg η Paulina Mroczkowska, μητέρα τριών παιδιών που μένει στα βόρεια προάστια της Βαρσοβίας. «Σπάνια θα μυρίσεις ένα κανονικό καύσιμο. Είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι τι θα συμβαίνει όταν κάνει πραγματικά κρύο».

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η Πολωνία αντιμετωπίζει κινδύνους και σε ένα άλλο επίπεδο: Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πάνε πίσω σε μια χώρα που έχει τους περισσότερους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τον μολυσμένο αέρα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά τους ποιοτικούς ελέγχους για τον άνθρακα και εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιράσει προστατευτικές μάσκες καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Τον περασμένο μήνα, ο πιο ισχυρός πολιτικός στη χώρα, ο ηγέτης του κόμματος Law & Justice, Jaroslaw Kaczynski, πρότεινε στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να ζεσταθούν. Όπως είπε στους υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση στη νότια Πολωνία, «πρέπει να κάψουμε σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελαστικά και παρόμοια επιβλαβή πράγματα».

Ορισμένοι δήμοι χαλαρώνουν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Πριν από την πανδημία, η αστυνομία της Κρακοβίας άρχισε να χρησιμοποιεί drones με κάμερες για να ελέγχει τις καμινάδες από ψηλά για σημάδια ότι τα νοικοκυριά έκαιγαν παράνομα σκουπίδια. Όμως τώρα,  οι απαγορεύσεις των κλιβάνων «παγώνουν», επιτρέποντας την καύση οτιδήποτε -από άνθρακα μέχρι σκουπίδια- μέχρι τις αρχές του 2024.

Έρευνες δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά δεν έχουν αρκετά αποθέματα άνθρακα για να αντέξουν τον χειμώνα. Τα νοικοκυριά φοβούνται και μαζεύουν οτιδήποτε μπορούν να βρουν για κάψιμο, όπως λιγνίτη, ξύλο, τύρφη και σκουπίδια.

Η Πολωνία καταγράφει περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως τα τελευταία χρόνια, τους περισσότερους στην ΕΕ σε κατά κεφαλήν επίπεδο, μετά τη Βουλγαρία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο επιβλαβής είναι η θέρμανση με καυσόξυλα;

Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός: Ακριβές τιμές, κλοπές και απάτες

Ενεργειακή κρίση: Η φθηνή λύση για τη θέρμανση που έρχεται από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News