Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 21:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόβακ: H Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της εάν επιβληθεί πλαφόν

Νόβακ: H Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της εάν επιβληθεί πλαφόν

Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή πλαφόν που επέβαλε η Δύση, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο παραβιάζει όλους τους μηχανισμούς της αγοράς. Θα είναι πολύ ολέθριο για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου…Θα είμαστε σε ετοιμότητα να μειώσουμε την παραγωγή», είπε ο Νόβακ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η παραγωγή της Ρωσίας για το 2022 υπολογίζεται στα 530 εκατ. τόνους πετρελαίου και στα 490 εκατ. τόνους το 2023. Ανέφερε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της μίας γραμμής του Nord Stream 2 εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο αγωγός κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο του 2021, όμως δεν λειτούργησε ποτέ από τη Γερμανία εξαιτίας των κυρώσεων. 

Ο Νόβακ επανέλαβε ακόμη τη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμμετέχει στις έρευνες για να εντοπιστούν τα αίτια των εκρήξεων στους δύο αγωγούς του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.  

Να σημειωθεί ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όπως συμφωνήθηκε από το G7 προβλέπει την απαγόρευση των υπηρεσιών ασφάλισης, χρηματοδότησης και μεσητείας στις μεταφορές δια θαλάσσης του ρωσικού αργού και σε άλλες υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου όταν η τιμή του είναι πάνω από το ανώτατο όριο που θα καθοριστεί. 

Η Ε.Ε. αναμένεται να ευθυγραμμίσει το ανώτατο όριο στις τιμές με αυτό που συμφωνήθηκε από το G7, σύμφωνα με διπλωμάτες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News