Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 16:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΕ: Αντιμέτωπο με επιβράδυνση και προκλήσεις το παγκόσμιο εμπόριο το 2023 

ΠΟΕ: Αντιμέτωπο με επιβράδυνση και προκλήσεις το παγκόσμιο εμπόριο το 2023 

Για επιβράδυνση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το 2023 προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τη ζήτηση, όπως επισημαίνει, ενώ σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί τότε υπογραμμίζει το εμπόριο θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της συρρίκνωσης. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΕ, το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% (έναντι 3% των προβλέψεων τον περασμένο Απρίλιο), ωστόσο το επόμενο έτος θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1%, από 3,4% που εκτιμούσε ο οργανισμός τον Απρίλιο.  

Ο ΠΟΕ υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές είναι τόσο αβέβαιες ώστε ενδεχομένως ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου να κυμανθεί από 2% έως 4,9% φέτος και από -2,8% έως 4,6% το 2023. 

«Η εικόνα για το 2023 είναι σημαντικά σκιώδης», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις του επόμενου έτους κλείνουν περισσότερο προς την επιβράδυνση. «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», τόνισε.

Τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις περιοχές που παράγουν τρόφιμα ή τις υποδομές παραγωγής ενέργειας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του εμπορίου, μαζί με τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν διαταράξει την παραγωγή.

Όπως ανέφερε, ο κόσμος χρειάζεται μια πιο διαφοροποιημένη και λιγότερο συγκεντρωμένη βάση για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και θα προάγει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών, μετριάζοντας έτσι την έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα και σε αναταραχές σε τοπικό επίπεδο.

Προειδοποίησε επίσης για την «δελεαστική απάντηση» την προσφυγή σε εμπορικούς περιορισμούς, λέγοντας ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από διάφορες χώρες στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων μειώθηκαν από 57 σε 42 τον περασμένο μήνα, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν ξανά σε 53 λόγω νέων μέτρων.

«Οι περιορισμοί θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, θα επιβαρύνουν το βιοτικό επίπεδο και πιθανότατα θα μας καταστήσουν περισσότερο παρά λιγότερο ευάλωτους στην κρίση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η πρόβλεψη του ΠΟΕ δεν καλύπτει τις υπηρεσίες, ωστόσο όπως υποστηρίζει οι αφίξεις των τουριστών είναι πιθανό να μειωθούν μετά τον τριπλασιασμό τους κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2022. Οι χαμηλότερες τιμές στη ναυτιλία, όπως τονίζει, μπορεί να είχαν θεωρηθεί στο παρελθόν ως ένδειξη ότι βελτιώνονται οι αλυσίδες εφοδιασμού, ωστόσο περισσότερο οφείλεται στη επιβράδυνση της ζήτησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News