Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 14:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση βλέπουν 9 στους 10 CEOs: Εξετάζουν απολύσεις

Ύφεση βλέπουν 9 στους 10 CEOs: Εξετάζουν απολύσεις

Οι περισσότεροι CEOs προετοιμάζονται για μια ύφεση και σκοπεύουν να την αντιμετωπίσουν προχωρώντας σε απολύσεις και κόβοντας τις δαπάνες των δράσεων του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η KPMG,  με τη συμμετοχή των CEOs 400 αμερικανικών επιχειρήσεων με ετήσια έσοδα άνω των 500 εκατ. δολαρίων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs, το 91%, προβλέπει ότι θα υπάρξει ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο και μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών πιστεύει ότι η ύφεση θα είναι ήπια και σύντομη. Οι 8 στους 10 προβλέπουν ότι θα επηρεάσει την προσδοκώμενη ανάπτυξη της εταιρείας τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Goldman Sachs εκτιμά την πιθανότητα της ύφεσης στις ΗΠΑ στο 30% για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά στην Ευρώπη, οι πιθανότητες θεωρούνται διπλάσιες.

Όμως στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έχουν ήδη ξοδέψει το ένα τρίτο από τις αποταμιεύσεις που είχαν συσσωρεύσει, με αποτέλεσμα η Pantheon Macroeconomics να εκτιμά ότι ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πιο υψηλός από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα.

Τουλάχιστον τα 3/4 των Αμερικανών CEOs έχουν κάνει σχέδια για την ύφεση, με το 59% να δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις προσπάθειες στο ESG και το 51% να μελετά τη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Εταιρείες όπως οι Meta και Google έχουν ήδη «παγώσει» τις προσλήψεις, ενώ οι Gap, Netflix, Microsoft, Wayfair, Peloton και Tesla έχουν προχωρήσει σε απολύσεις φέτος.

Πάντως, οι CEOs εμφανίζονται πιο θετικοί για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους και της παγκόσμιας οικονομίας σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Παγκόσμια οικονομία: Στο 98% οι πιθανότητες ύφεσης

ΠΟΕ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που έρχεται

Ρουμπινί: Σε παρατεταμένη και βαριά ύφεση η παγκόσμια οικονομία έως τα τέλη του 2023 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News