Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 13:44
FINANCIAL TIMES

Γερμανία: Πιθανό το μπλόκο στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Γερμανία: Πιθανό το μπλόκο στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία προς τη Γαλλία και άλλες χώρες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στους Financial Times ο CTO της Amprion, Hendrik Neumann, μία προσωρινή διακοπή ενδέχεται να είναι ακόμη και απαραίτητη ως ύστατη λύση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα παροχής εντός της χώρας. Σημείωσε όμως ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί για μερικές ώρες και όχι για ολόκληρες ημέρες.

Σημειώνεται πως η Γερμανία ανέκαθεν εξήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα. Πέρυσι πούλησε 17.400 γιγαβατώρες περισσότερες απ’ ό,τι εισήγαγε, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος το ποσό αυτό ανερχόταν στις 18.500 γιγαβατώρες. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές γερμανικού ρεύματος ήταν η Γαλλία και η Αυστρία.

«Υποθέτουμε ότι τον ερχόμενο χειμώνα η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο Neumann, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή κρίση είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα. Μεταξύ άλλων υπάρχει και το ζήτημα των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία, τα οποία έκλεισαν για συντήρηση, καθώς και η καθυστέρηση των παραδόσεων λιγνίτη λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων στα ποτάμια της Ευρώπης.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι ακόμη αβέβαιο το πόσο πιεσμένα θα είναι τα πράγματα στην αγορά τους επόμενους μήνες, εξ ου και δήλωσε πως και οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γερμανία θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο δύο εξ αυτών θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Ερχεται συσκότιση στα καταστήματα

Eurogroup: «Όχι» στα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, λένε οι ΥΠΟΙΚ

Ξαφνικός… έρωτας μεγάλων ομίλων για τον λιγνίτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News