Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άλμα των τιμών εν όψει πιθανής μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Άλμα των τιμών εν όψει πιθανής μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Άλμα 4 δολαρίων το βαρέλι σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου, εν αναμονή της απόφασης των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, οι οποίοι εξετάζουν την προοπτική μείωσης της παραγωγής περισσότερο από 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως για να στηρίξουν τις τιμές. Εάν πράγματι προχωρήσουν σε μία τέτοια απόφαση, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από τότε που ξέσπασε η πανηδμία του κορωνοϊού. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 4,4% στα 88,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείτο στα 83,63 δολάρια το βαρέλι με άνοδο άνω του 5%. 

Οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει επί τέσσερις συναπτούς μήνες από τον Ιούνιο, όταν ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, κορυφαία καταναλώτρια ενέργειας, έπληξε τη ζήτηση, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου άσκησαν πιέσεις στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. 
   
Ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή περισσότερο από ένα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπως ανέφεραν πηγές. Το νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνει επιπλέον εθελοντικές μειώσεις από την κάθε χώρα ξεχωριστά, όπως ανέφερε μία πηγή. 

Οι περισσότεροι traders περίμεναν μέχρι πρότινος μία μείωση της τάξης των 500.000 βαρελιών ημερησίως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ντένις Κίσλερ της BOK Financial. Εάν τελικά συμφωνηθεί μείωση, ανεξαρτήτως του μεγέθους, θα είναι η δεύτερη διαδοχική στην οποία προβαίνει το καρτέλ μετά την αντίστοιχη μείωση των 100.000 βαρελιών ημερησίως του προηγούμενου μηνός. 

«Μετά από ένα χρόνο ανοχής σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, χαμένους στόχους και μεγάλη στενότητα στην αγορά, ο ΟΠΕΚ+ δεν φαίνεται να έχει κανένα δισταγμό όταν πρόκειται να ενεργήσει γρήγορα για τη στήριξη των τιμών εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών», όπως ανέφερε ο αναλυτής της Oanda Κρεγκ Έρλαν.

Ο ΟΠΕΚ+ έχασε τους στόχους παραγωγής του κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, όπως ανέφεραν πηγές, καθώς οι κυρώσεις κατά ορισμένων μελών και οι χαμηλές επενδύσεις από άλλους εμπόδισε την ικανότητά του να αυξήσει την παραγωγή.

Μία μείωση της παραγωγής, παρότι θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι ανησυχίες για μία παγκόσμια ύφεση αναμένεται να συγκρατήσει την ανοδική δυναμική, εκτιμά η εταιρεία συμβούλων FGE. 

H Goldman Sachs εκτιμά ότι μία μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αντιστρέψει τη μεγάλη έξοδο των επενδυτών από την αγορά πετρελαίου, που οδήγησε σε πτώση τις τιμές στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News