Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 17:19
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Gazprom – Ουγγαρία: Συμφωνία για καθυστέρηση πληρωμών φυσικού αερίου

Gazprom – Ουγγαρία: Συμφωνία για καθυστέρηση πληρωμών φυσικού αερίου

Η ρωσική Gazprom θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να καθυστερήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο εφόσον χρειαστεί, ενόσω η εκτόξευση των τιμών των εισαγωγών κλιμακώνουν τις πιέσεις στον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την κρατική εταρεία ενέργειας της Ουγγαρίας, MVM Zrt., η καθυστέρηση αφορά πληρωμές αυτού του χειμώνα. «Η πιθανότητα προσωρινής καθυστέρησης πληρωμών διευκολύνει τη δυνατότητα ελιγμών για την MVM και ενισχύει τη ρευστότητά της», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας. Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. έχει «μπλοκάρει» χρηματοδότηση ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω ανησυχιών περί διαφθοράς και ευνοιοκρατίας στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν. Παράλληλα, τα επίπεδα στα διεθνή αποθέματα φυσικού αερίου είναι χαμηλότερα από την ποσότητα που απαιτείται για εισαγωγές τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ το ουγγρικό φιορίνι αγγίζει ιστορικά χαμηλά παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η Ουγγαρία συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, ενώ το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμάται πως εκτινάχθηκε στα 19 δισ. δολάρια φέτος από 4 δισ. το 2019.

Νέες αγορές φυσικού αερίου από την Gazprom, σε συνδυασμό με το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο της Ουγγαρίας, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά επιπλέον 1,7 δισ. δολάρια φέτος και θα οδηγήσουν σε άνοδο του ελλείμματος στο 6,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος τίθεται για το 4.9%.

Υπενθυμίζεται ότι το φιορίνι διολίσθησε 4% έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό. Συνολικά στο έτος υποχώρησε κατά 13%, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής και την τουρκική λίρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Gazprom: Σταθεροποιήθηκε η πίεση στους αγωγούς Nord Stream

Oυγγαρία: Αυξάνονται οι ποσότητες φυσικού αερίου που λαμβάνει από Ρωσία

Φυσικό αέριο: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τα αποθέματα – «Ξεφουσκώνουν» οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News