Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 11:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι η Credit Suisse η… ευρωπαϊκή Lehman Brothers;

Είναι η Credit Suisse η… ευρωπαϊκή Lehman Brothers;

Απώλειες σχεδόν 10% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, αφότου οι Financial Times έγραψαν ότι η διοίκηση της ελβετικής τράπεζας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους βασικούς επενδυτές της για να τους καθησυχάσει σχετικά με την κατάστασή της.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχει χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους και το κόστος ασφάλισης της μέσω των CDS αυξήθηκε απότομα την Παρασκευή, έπειτα από δημοσιεύματα που ήθελαν την Credit Suisse να εξετάζει αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους FT, η διοίκηση διαψεύδει τις αναφορές περί αύξησης κεφαλαίου, καθώς αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγει, με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής της βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί λόγω υποβάθμισης της αξιολόγησής της.

Εν τω μεταξύ, όμως, κυκλοφορούν πολλά σενάρια σχετικά με το μέλλον της τράπεζας. Ενδεικτικά, αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι ο όμιλος ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσει περί τα 4 δισ. ελβετικά φράγκα, ακόμη και αφότου πουλήσει μερικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης.

Οι αναλυτές της KBW έκαναν συγκρίσεις με την κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε την Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια, πυροδοτώντας την εκτίναξη των CDS της.

Εν μέσω των νέων ανησυχιών, πάντως, ο πρόεδρος της Sri-Kumar Global Strategies λέει στο CNBC ότι οι φόβοι γύρω από την Credit Suisse δεν σημαίνουν ότι οδεύουμε προς μία νέα Lehman Brothers.

«Νομίζω ότι η Federal Reserve θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός πιστωτικού γεγονότος», εάν κάτι τέτοιο συμβεί, είπε ο  Komal Sri-Kumar. «Αυτό μπορεί ή μπορεί και να μην είναι μία στιγμή Lehman».

Η στρατηγική της τράπεζας 

Ο νέος CEO της Credit Suisse, Ulrich Koerner, δεσμεύτηκε ότι απαιτούνται λιγότερες από 100 ημέρες για την εφαρμογή της στρατηγικής αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Ωστόσο, το διάστημα αυτό εν μέσω έντονων αναταραχών στις αγορές μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο.

Την Παρασκευή, ο Koerner διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η τράπεζα έχει μία «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα» και δήλωσε ότι θα το ενημερώνει συχνά, μέχρις ότου ανακοινωθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Koerner, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO στα τέλη Ιουλίου, έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα κερδοσκοπίας στη μετοχή, αποχωρήσεις τραπεζιτών και αμφιβολίες σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα τελειοποιεί τα στρατηγικά σχέδια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φέρουν σαρωτικές αλλαγές στο τμήμα επενδύσεων και ενδέχεται να οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις σε βάθος χρόνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Credit Suisse: «Φουρτούνα» με ανησυχίες για τη στρατηγική του νέου CEO 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News